Home / Utrikes / Europa / Fler län inför grillförbud i trädgården
Glöm grillning. Så längde det extrema väderläget består gör du bäst i att laga mat på spisen. Arkivbild.

Fler län inför grillförbud i trädgården

BränderTT

Brandrisken är alarmerande hög och en enda gnista kan orsaka allvarliga bränder. Nu inför flera län förbud mot grillning – även i privata trädgårdar.

Det extrema väderläget med höga temperaturer och torrt i skog och mark har tvingat flera länsstyrelser att utöka rådande eldningsförbud. På flera platser får du nu inte grilla ens på din egen tomt.

I Gävleborg råder sedan klockan 10 på tisdagen totalt eldningsförbud.

Minsta lilla gnista kan antända ett större område och få en faslig spridning i en takt som inte någon kan överskåda, säger räddningsledaren Robert Strid.

Under måndagen gick MSB (Myndigheten för samhällskydd och beredskap) ut med en uppmaning att respektera de eldningsförbud som råder. Att människor tidigare inte respekterat de eldningsförbuden ser Robert Strid mycket allvarligt på.

Det är högst allvarligt. Det finns en förståelse för att det är torrt, men jag tror inte att riktigt att folk förstår situationen.

Totalt förbud införs även i Värmland från och med onsdag morgon. Anledningen är att väderläget blivit än mer extremt och resurserna är begränsade.

Prognosen och lägesbilden från MSB är så allvarlig nu att den här veckan kommer brandrisken att vara kritisk. Det här är en säkerhetsåtgärd vi bedömer att vi behöver ta, säger Patrik Norling, tillfällig landshövding i Värmland till SR P4 Värmland.

Sedan tidigare gäller det totala grillförbudet även Kalmar län, Blekinge län och Gotland.

Rättad: I en tidigare version uppgavs att grillförbudet även gäller Skåne. Där är dock tillåtet att använda grillar som står på ben på den egna tomten.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …