Home / Utrikes / Afrika / Venezuela: Inreseförbud är politisk terrorism
USA:s president Donald Trump.

Venezuela: Inreseförbud är politisk terrorism

USATT

USA:s president Donald Trump lägger till Nordkorea och Venezuela på listan över länder vars medborgare omfattas av inreseförbud till USA – något Venezuela kallar ”politisk terrorism”.

Medborgarrättsorganisationer är kritiska mot den nya, icke-tidsbegränsade versionen av den omtvistade regeln – men experter tror att Trumps chanser att få rätt har ökat.

Under natten till måndagen svensk tid, samtidigt som Trumps senaste inreseförbud från i mars löpte ut, meddelade Vita huset att ett nytt kommer att börja gälla den 18 oktober. Sudan har slopats från den ursprungliga listan på sex i huvudsak muslimska länder. Nytillkomna är Nordkorea, Tchad och Venezuela och kvar sedan tidigare är Iran, Libyen, Somalia, Syrien och Jemen.

”Kritiskt steg”

En viktig skillnad är att det nya inreseförbudet inte är tidsbegränsat. Utvärderingar av hur väl länderna samarbetar med amerikanska myndigheter när det gäller hårdgranskning av dess medborgare kommer att göras kontinuerligt. Departementet för inrikes säkerhet ska informera presidenten en gång i halvåret och länder kan komma att läggas till, skriver tidningen USA Today.

Inreseförbudet är tänkt att gälla i olika grad för olika länders medborgare. Till exempel ska ingen från nykomlingarna Nordkorea eller Tchad få resa in i USA, medan det i Venezuela enbart gäller en lång lista myndighetsanställda med familjer. Och iranska studenter kan få plugga i USA efter en omfattande granskningsprocess.

”Politisk terrorism”

I kungörelsen från Vita huset heter det att åtgärden är ett ”mycket viktigt steg” på vägen mot ett invandringssystem som skyddar amerikaner i en tid av ”farlig terrorism och transnationell brottslighet”.

”Att göra USA säkert är det jag prioriterar högst. Vi kommer inte att ta in människor i vårt land som vi inte kan granska ordentligt”, twittrar Trump själv.

Men han får mothugg i ett uttalande från Venezuelas utrikesdepartement:

”Dessa typer av listor… är oförenliga med internationell lag och konstituerar i sig själva en form av psykologisk och politisk terrorism”.

Trumps chans har ökat

Kungörelsen läggs fram samtidigt som USA:s högsta domstol (HD) håller på att ta ställning till huruvida det tidigare inreseförbudet – som gav upphov till stora protester runtom i landet – var grundlagsvidrigt eller inte. Flera lägre instanser fann att det bröt mot grundlagens skydd mot religionsfrihet och likhet inför lagen.

Men HD sade på måndagen att domstolen inte längre vill ha muntliga föredragningar den 10 oktober, som tidigare planerats, i frågan om det förra förbudet var lagligt eller inte. Experterna tolkar detta, och utformningen av det nya förbudet, som att Trumps chanser att få rätt har ökat, skriver Reuters.

Människorättsorganisationen Amnesty International USA och medborgarrättsorganisationen ACLU, som bestritt det tidigare reseförbudet i domstol, klandrade omedelbart den nya regeln. I ett uttalande beskriver Amnesty International det som ”regeringssanktionerad diskriminering”. ACLU skriver att presidentens ursprungliga synd, att angripa muslimer, inte hjälps av att han lägger till andra länder (ickemuslimska Nordkorea och Venezuela) på listan.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …