Home / Utrikes / Europa / Flera döda i Venezuela, enligt organisation
Nicolás Maduro talar till anhängare från en balkong i sitt palats.

Flera döda i Venezuela, enligt organisation

VenezuelaTT-AFP

Nicolás Maduro blir allt mer internationellt isolerad, i takt med att de flesta omgivande länder, liksom USA, ställer sig bakom oppositionsledaren Juan Guaidó

Samtidigt har tretton personer dödats under två dagars oroligheter, enligt en civilorganisation.

De flesta dödsfallen har orsakats av skottskador i huvudstaden och runt om i landet, samtidigt som det kommer uppgifter om plundring i delstaten Bolivar, som angränsar till Brasilien, uppger den icke-statliga organisationen Observatorio Venezolano de Conflictividad Social.

Oroligheterna inleddes när 27 soldater i en video uppmanade människor att gå ut på gatorna och på onsdagen drabbade kravallpolis och demonstranter samman i Caracas, sedan kongressens ledare, oppositionspolitikern Juan Guaidó, utropat sig till tillfällig president.

Utvisar amerikanska diplomater

Flera länder i närheten, liksom stormakten USA och Kanada, har ställt sig bakom Guaidó.

”De medborgerliga rättigheterna, frihet och säkerhet till alla medlemmar i nationalförsamlingen, inklusive dess ordförande, Juan Guaidó måste följas och till fullo respekteras”, skriver EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande.

I uttalandet skriver hon att Venezuelas folk krävt demokrati och att välja sitt eget öde.

”De här rösterna kan inte ignoreras”, skriver Mogherini, och tillägger att EU uppmanar till att snarast sätta igång en politisk process för nyval.

Regimens ledare Nicolás Maduro har beskrivit Guaidós utropade som ett kuppförsök och utvisar alla amerikanska diplomater i landet och bryter de diplomatiska förbindelserna med USA, som reaktion på att landet erkänt Guaidó som landets tillfälliga ledare.

USA ignorerar Maduro

Men USA ignorerar Maduros besked, och menar att han inte har rätt att bryta förbindelserna.

”USA behåller de diplomatiska relationerna med Venezuela och kommer att genomföra våra relationer med Venezuela genom tillfällige presidenten Guaidós regering, som har erbjudit vår personal att stanna i Venezuela”, säger utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande.

De flesta länderna i närheten ställer sig bakom Guadió, däribland Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay och Peru. Kuba och Bolivia är de enda länderna som öppet uttalat sitt stöd för Maduro, medan Mexiko säger att man inte kommer att välja sida.

About Sten

Check Also

Mordanklagad ex-ledare lämnade Lesotho

LesothoTT-AFP Den långdragna mordhärvan runt Lesothos förre premiärminister Thomas Thabane och hans hustru Maesaiah Thabane …