Home / Utrikes / Mellanöstern / Flera gripna efter dödlig tågkrasch i Turkiet
Räddningsarbete på olycksplatsen i Ankara.

Flera gripna efter dödlig tågkrasch i Turkiet

TurkietTT-Reuters

Nio personer är döda och nära 50 skadade efter en tågolycka i Turkiets huvudstad Ankara.

Anställda vid det turkiska statliga järnvägsbolaget har gripits i jakten på ansvariga.

Förstörda tågvagnar ligger över spåret efter olyckan på torsdagsmorgonen där ett höghastighetståg körde på ett lok som användes för inspektion av järnvägen. Tåget kraschade sedan in i en gångbro, som kollapsade helt över spåret.

Tre av de döda är lokförare, säger landets transportminister i turkisk tv.

Under morgonen pågick arbete med att få fram personer som var fastklämda i tågvraket. Oskadda passagerare tog sig ut genom att slå sönder fönster i tågvagnarna, uppger en person för NTV.

Tre gripna

Olyckan inträffade vid klockan 06.30 lokal tid vid stationen Marsandiz i stadens västra delar. Tåget – med över 200 passagerare – var på väg mellan Ankara och provinsen Konya. Kraschen skedde sex minuter efter det att tåget lämnat stationen i Ankara.

En utredning har inletts om tågolyckan, rapporterar den statliga turkiska nyhetsbyrån Andalou. President Recep Tayyip Erdogan säger att de skyldiga måste straffas, och uppger att tre personer vid det statliga järnvägsbolaget redan har gripits. De misstänks för försumlighet.

Fler snabba tåg

En rad olyckor med dödlig utgång har inträffat på turkiska järnvägar under 2000-talet. Senast i juli omkom 24 personer när ett tåg spårade ur i nordvästra Turkiet, sedan marken mjukats upp efter att det regnat kraftigt. I juli 2004 inträffade en av de värsta olyckorna på senare år – 41 personer omkom när ett tåg spårade ur i den nordvästra provinsen Sakarya.

Under president Erdogans 16-åriga styre har Turkiet byggt ut ett nätverk med höghastighetståg, för att lätta på trycket på landets hårt belastade motorvägar.

About Sten

Check Also

Två döda – stora översvämningar i Spanien

SpanienTT-AFP Sydöstra Spanien har fått kraftiga regn som har lett till stora översvämningar i regionen …