Flyktingar: Danska polisen slog oss när vi försökte ta oss till Sverige

På sociala medier har volontärer i Malmö skrivit om att flyktingar vittnat om att polis i Danmark slagit dem med batonger när de försökt ta sig till Sverige. AL-TID publicerar idag en intervju där två syskon berättar om ett våldsamt möte med den danska polismakten. 

Det är den 8:e september. Vid ett hörn längs med panoramafönstren på Malmö centralstation sitter den irakiska flyktingen Sayed Allosh. Han verkar stressad och SMS:ar frenetiskt på sin mobiltelefon och blir smått störd när vi frågar om vi kan prata med honom.

Hans syster som inte vill uppge sitt namn och som vi pratat med tidigare introducerade oss för det som hände när de och deras släktingar anlände med tåg från Tyskland till Danmark den 7 september.

Syskonparet berättar att när tåget gjorde ett stopp i Danmark steg polis in i vagnarna. Polisen ska då ha sagt till flyktingarna på engelska att de skulle vara lugna och att de bara ville ha ”Personal information”. Syskonen kunde inte precisera vilken tågstation det handlade om men berättar att polisstationen låg väldigt nära och att polisen började ta flyktingarna dit i grupp.

– När några av oss försökte komma undan började polisen att putta hela gruppen in i polisstationen. Men strax därefter lyckades vi komma undan och tog oss ut ur polisstationen. Men när vi var på tågperongen så kom de igen och omringade oss, säger Sayed till AL-TID.

Syskonparet berättar att det då uppstod bråk mellan poliserna och flyktingarna som ville ta sig vidare till Sverige. De berättar att en av flyktingarna togs ner på marken av polisen och en polis satte sin fot på personens bröst. Sedan ska polisen ha tagit ner Sayed varav en av dem satte sin fot på hans huvud.

Sayed pekar på sitt huvud och tar AL-TID:s tolks hand så att han ska känna den bula han fått efter polisens nedbrottning.

Systern berättar vidare att hon sedan försökte skydda en annan av hennes bröder som har hjärtproblem genom att ta honom i armen men polisen ska då ha slagit brodern och henne på armarna med batong.

Sayed
Sayed Allosh på Malmö Centralstation 8/09/2015

Systern lyckades filma en del av tumultet som uppstod på perrongen och i videon som vi fått tillgång till ser man en man ligga på marken omringad av polis och vad som verkar vara sjukvårdspersonal. I videon säger en person på arabiska att hon borde sluta filma då de kanske tar hennes kamera.

Sayed Allosh berättar för AL-TID hur de flytt från Bagdad och tagit sig till Turkiet. Därifrån flydde de med båt från staden Bodrum med hjälp av smugglare men de blev sedan strandsatta på en liten Grekisk ö.

– Båten var till för 40 personer men vi var 89 personer ombord, säger Sayed.

Efter att myndigheterna tagit dem till fastlandet fortsatte resan till fots och med taxi till Makedonien och Serbien och sedan till Ungern där de betalade en person för att komma vidare till Tyskland.

Mitt under intervjun kommer Sayeds syster och avbryter. Deras tåg till Stockholm går om några minuter och hon rusar iväg mot perrongen. Jag hinner inte ställa fler frågor till Sayed då han också måste springa iväg. Syskonens mål är nu Finland.

Gonzalo Peña Rojas
Bild: AL-TID
Video: Privat

About Sten

Check Also

Nu kommer svar om flygolyckan i Umeå

OlyckaTT Vad var det som hände då nio personer omkom när ett flygplan från Umeå …