Home / Utrikes / Asien / Flytten till Ryssland har lyft Lander
Anton Lander i aktion i träningsmatchen mot Kanada.

Flytten till Ryssland har lyft Lander

IshockeyGangneung, TT:s utsände

Utvecklingen stagnerade av jojo-livet i Nordamerika.

Då drog Anton Lander till Ryssland och fick fart på karriären igen.

Det var ett bra beslut av mig, säger han.

Pendlandet mellan spel i NHL och i AHL var ett upplägg som Anton Lander accepterade. Han ansåg att det var en del av hockeylivet i Nordamerika, att en del flängande mellan olika städer ingick för att permanent få spela i NHL.

Men precis som i mycket annat finns en gräns.

För varje säsong som gick kom Lander allt närmare skiljelinjen. Efter sex säsonger klev han över på andra sidan – och bestämde sig för att spela hockey någon annanstans.

Valet blev Kazan i Ryssland.

Och 26-åringen älskar det.

”Är klockrent”

Mitt hockeyliv och vardagsliv, både för mig och familjen, är jättebra, säger han.

Min fru och grabb, som fyller två i april, har det jättebra. Vi bor jättebra. Nästan alla spelare bor i samma område och många av dem har barn också, så det är mycket lek och så. Det är klockrent. Jag har bara positiva saker att säga om Kazan som stad och om vår organisation.

TT: Hur är livet i KHL tryggare än det du hade i NHL?

Framför allt för att jag då inte visste var jag skulle sova någonstans. När jag fick familj var jag tvungen att tänka mer på sådana delar, men mest tänkte jag ändå på min utveckling, säger han.

Förtroende

I AK Barz Kazan har Anton Lander tränaren Zinetula Biljaletdinovs förtroende och får spela mer än vad han fick under tiden i Edmonton.

Kazan visade intresse redan vid jul förra året. De var väldigt på och intresserade. Mitt val baserades mycket på det också, just att ha tryggheten, att det är någon som tror på dig och litar på dig, säger han.

Jag hade en ”streak” på 27 matcher utan mål i år, då kollade jag mig över axeln varje morgon. Men coachen och lagkamraterna sade bara: ”Fortsätta att köra ditt race, Anton. Jobbar du hårt kommer det att komma”, och det gjorde det till slut. Jag har stor respekten för det, för det är inte ofta man får den tryggheten.

Drömmer om OS-guld

Med lugnet i AK Barz Kazan blev självförtroendet bättre. Och nu är Lander spelmässigt där han var tidigare och vågar slå avgörande passningar samt hålla i pucken för att skapa mer tid för sina medspelare.

Det är även vad han har tänkt plocka fram nu när han spelar för Tre Kronor – som ställde in träningen dagen efter ankomsten från förlägret i Incheon – i OS i Sydkorea.

Förhoppningen är att småsakerna ska bidra till en blågul succé som i Lillehammer 1994 och i Turin 2006.

Då slutade OS med guld – och så ska turneringen i Gangneung sluta.

Ja, det är det målet är. Man får lite gåshud när man tänker på det och pratar om det, säger Anton Lander.

About Sten

Check Also

Washington körde över Ottawa

IshockeyTT Ottawa blev en munsbit för Washington, men det krävdes en uppryckning och en T J …