Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / FN-chef vädjar om skydd för civila i Idlib
FN:s generalsekreterare António Guterres vädjar till Ryssland, Iran och Turkiet att skydda civila i den syriska provinsen Idlib. Arkivbild

FN-chef vädjar om skydd för civila i Idlib

SyrienTT-AFP-Reuters

FN:s generalsekreterare António Guterres vädjar till Ryssland, Iran och Turkiet att ”göra allt för att hitta lösningar för att skydda civila” i den syriska provinsen Idlib och att det är ”absolut nödvändigt” att undvika ett fullskaligt krig.

Det skulle utlösa en humanitär mardröm som aldrig tidigare skådats i den bloddränkta konflikten i Syrien, sade Guterres vid en pressträff.

Omkring tre miljoner människor befinner sig i Idlib, som är det sista oppositionsfästet i Syrien. FN befarar att en militär offensiv i provinsen kan leda till en flyktingvåg som omfattar upp emot 800 000 människor.

Den syriske presidenten Bashar al-Assad har lovat att återta provinsen och i förra veckan inleddes syriska och ryska flyganfall mot provinsen.

Jag förstår att den nuvarande situationen i Idlib inte är hållbar och att närvaron av terrorgrupper inte kan tolereras. Men att bekämpa terrorism fritar inte stridande parter från deras centrala skyldigheter under internationell rätt, sade Guterres.

About Sten

Check Also

Hultqvist: Klokt vänta med stor militärövning

FörsvarTT Jätteövningen Aurora 20 skjuts upp meddelar Försvarsmakten. Övningen skulle ha hållits i maj och …