Home / zed / Abu Dhabi - Förenade Arabemiraten / FN: Hundratals civila dödade i Sydsudan
FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein. Arkivbild.

FN: Hundratals civila dödade i Sydsudan

SydsudanTT-Reuters-AFP

Små barn finns bland de minst 234 civila som har dödats i attacker av regeringsstyrkor och regeringstrogen milis i Sydsudan, uppger FN:s organ för mänskliga rättigheter.

Det utstuderade våldet beskrivs som ett möjligt krigsbrott.

Förutom dödsoffren har 120 kvinnor och flickor våldtagits, enligt FN-organets rapport. Dessutom har minst 132 kvinnor och flickor förts bort. Attackerna genomfördes i runt 40 oppositionstrogna byar under tidsperioden 16 april–24 maj i år.

”Civila attackerades och gamla, funktionsnedsatta och väldigt små barn dödades i fruktansvärda våldshandlingar”, säger FN i ett uttalande.

Världsorganisationens utredning pekar ut tre befälhavare som misstänks bära ansvaret för övergreppen, som kan utgöra krigsbrott.

FN:s människorättschef Zeid Ra’ad al-Hussein kallar i ett uttalande händelserna ”upprörande”. Han kräver att attackerna upphör och säger att gärningsmännen inte ska tillåtas komma undan.

Över 5 000 människor har sökt skydd på FN-anläggningar i Leer och Bentiu, och 18 000 i staden Mayendit. Ytterligare 8 000 tros gömma sig i träsk och vildmark.

Regeringen i Juba har ännu inte reagerat på FN-utredningen.

About Sten

Check Also

Midsommar vid datorn för Löfven

EUBryssel, TT:s korrespondent Även nästa toppmöte för EU:s stats- och regeringschefer kommer att ske via …