En soldat bemannar en luftvärnspjäs i Aden i Jemen. Arkivbild.

FN-övervakare i första möte i Jemen

JemenTT-AFP

Observatörer från FN möttes på onsdagen i hamnstaden al-Hudaydah i Jemen för att övervaka den bräckliga vapenvilan, efter fredssamtalen i Sverige tidigare i december.

Även medlemmar av den kommitté som är satt att övervaka vapenvilan deltog i mötet på hotellet Union Palace, enligt en anonym företrädare för regeringssidan.

Vi förväntar oss ett bra utfall, säger källan.

Den pensionerade nederländske generalen Patrick Cammaert leder kommittén, som består av såväl regeringsföreträdare som Huthirebeller. Onsdagens möte är kommitténs första.

Tio soldater tillhörande de regeringstrogna styrkorna har dödats och 143 har skadats i al-Hudaydah sedan eldupphöret trädde i kraft förra veckan, uppger en källa inom den saudiskledda koalitionen.

Det är första gången sedan eldupphöret trädde i kraft som koalitionen sagt att medlemmar ur regeringssidans styrkor har dödats.

Enligt källan har Huthirebellerna brutit mot uppgörelsen 183 gånger i och i närheten av hamnstaden för att provocera fram ett svar, men koalitionen hävdar att den hållit igen och inte besvarat provokationerna. Men rebellsidans tv-kanal Al-Masirah uppgav samtidigt att regeringssidan brutit vapenvilan minst 31 gånger det senaste dygnet.

Rättad: I en tidigare version av texten beskrevs kommittén på ett felaktigt sätt.

About Sten

Check Also

Person skjuten utanför Vita huset

USATT-AFP En person har skjutits utanför Vita huset i USA, uppger landets president Donald Trump …