En turkisk polis framför en avbildning av den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi nära Saudiarabiens konsulat i istanbul. Arkivbild.

FN sågar Khashoggi-rättegång

FN/SaudiarabienTT-Reuters

Saudiarabiens rättegång om mordet på journalisten Jamal Khashoggi har varken varit transparent eller lyckats utreda skuldfrågan på ett tillfredsställande sätt, enligt FN:s människorättskontor (OHCHR) i Genève.

De ansvariga måste åtalas och tilldömas straff som återspeglar brottet, säger talespersonen Rupert Colville.

I måndags dömde en saudisk domstol åtta personer till fängelsestraff av varierande längd för inblandning i mordet på Khashoggi, som dödades på det saudiska konsulatet i Istanbul 2018 under ett besök i syfte att få de dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig med sin turkiska fästmö.

USA:s underrättelsetjänst CIA och flera andra har pekat ut den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som direkt inblandad i mordet, men måndagens dom lämnade många frågetecken gällande eventuella kopplingar till styret i Riyad. Khashoggis fästmö Hatice Cengiz kallar det hela ”farsartat”.

”Vem planerade det? Vem beställde det? Var är kroppen? Det är de viktigaste frågorna och de förblir obesvarade”, skrev hon på Twitter i måndags.

About Sten

Check Also

Flera döda i explosion i Pakistan

PakistanTT-AFP Minst fyra personer har dödats och flera har skadat i en explosion vid en …