Home / Utrikes / Afrika / Libyens regering lämnar samtal efter attack
FN:s Libyensändebud Ghassan Salame. Arkivbild.

Libyens regering lämnar samtal efter attack

LibyenTT-Reuters

I ett nytt brott mot den skakiga vapenvilan i landet har hamnen i Libyens huvudstad Tripoli attackerats.

Den internationellt erkända regeringen (GNA) avbryter nu förhandlingarna om eldupphör med de östlibyska styrkorna.

Bränsleleveranserna i hamnen avbröts på tisdagen sedan robotar som avlossats av den östlibyske krigsherren Khalifa Haftars styrka LNA var mycket nära att träffa ett tankfartyg lastat med gasol. Alla fartyg beordrades snabbt att lämna hamnen av det statliga oljebolaget NOC.

Dagens attack mot Tripolis hamn kunde ha lett till en humanitär och miljömässig katastrof, säger Mustafa Sanalla, NOC:s ordförande.

FN bekräftar att hamnen attackerats. Tjock rök syntes över hamnområdet, enligt nyhetsbyrån Reuters reporter i staden. En källa uppger att en lagerlokal har träffats, och när mörkret fallit hördes tung artillerield dåna i Tripoli.

Konflikten mellan GNA och Haftars styrkor har krävt många dödsoffer. Sedan några veckor tillbaka råder en skakig vapenvila.

Efter attacken meddelar GNA att den lämnar förhandlingarna i Genève om att nå ett avtal om eldupphör. I ett uttalande skriver regeringen också att den ska slå tillbaka när tillfället är det rätta.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …