Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / FN-sändebud manar till lugn i Jemen
Ett svårt undernärt spädbarn pysslas om i provinsen Hajjah i västra Jemen. Kriget i landet har slagit sönder det fattiga landets förmåga att försörja sin befolkning och miljontals människor hotas av svält. Arkivbild.

FN-sändebud manar till lugn i Jemen

JemenTT-AFP

FN:s sändebud i Jemen, Martin Griffiths, har anlänt till al-Hudaydah. Där hoppas han kunna lugna de stridande parterna inför kommande fredsförhandlingar i Sverige.

Hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah) har hamnat i fokus i kriget mellan Huthirebellerna, som kontrollerar staden, och regeringsstyrkor som stöds av en saudiskledd militärallians. Den senare håller staden under blockad och enligt FN hotas 14 miljoner människor av svält om hamnen förblir stängd.

Griffiths har sagt att båda parter lovat att delta vid fredssamtalen som planeras att hållas i Sverige i början av december. Under torsdagen träffade FN-sändebudet Huthirebellernas ledare Abd al-Malik al-Huthi, som uppger att de bland annat diskuterade hur vägen till fredssamtal kan underlättas.

Jemenkriget eskalerade när den saudiskledda alliansen grep in i mars 2015 för att försöka återinsätta den internationellt erkända regering som rebellerna året före drev ut från Sanaa. Konflikten har skördat minst 10 000 människors liv och innebär stora lidanden för civilbefolkningen.

Omkring 85 000 barn under fem år kan ha svultit ihjäl i Jemen sedan 2015, uppskattar Rädda barnen.

About Sten

Check Also

Belgien håller andan

CoronavirusetBryssel, TT:s korrespondent En öl? Ett biobesök? En utlandsresa? Efter nästan 80 inlåsta dagar håller …