Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / FN: Situationen i Jemen allt värre
Sedan kriget i Jemen trappades upp i mars 2015 har det fötts tre miljoner barn i landet, enligt Unicef. Över 5|000 av dem har skadats eller dödats och sammantaget är elva miljoner barn i behov av humanitärt bistånd. Arkivbild.

FN: Situationen i Jemen allt värre

JemenTT-AFP

Jemen beskrivs redan som den värsta humanitära katastrofen i världen. Nu blir situationen allt värre, varnar FN.

Uppskattningsvis 80 procent av befolkningen, 24 miljoner människor, är i behov av humanitär hjälp eller skydd. Hälften av dem anses vara i akut behov, enligt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, OCHA.

”Allvaret ökar alltmer. Antalet som beräknas behöva akut hjälp har ökat med chockerande 27 procent sedan i fjol”, konstaterar OCHA i ett uttalande.

Två tredjedelar av Jemens befolkning befinner sig i ett förstadium till svält, medan en tredjedel står inför ”akut sårbarhet”.

Konflikten i Jemen beskrivs av experter som ett krig genom ombud mellan regionens rivaler Saudiarabien och Iran. Sedan den saudiskledda militäralliansen, som får stöd av USA och flera västländer, började flygbomba Jemen och de shiamuslimska Huthirebellerna 2015 för att hjälpa regeringssidan har den humanitära situationen förvärrats dramatiskt.

Tusentals civila har dödats i flygangrepp mot sjukhus, skolor och marknader, samtidigt som mat och mediciner saknas.

Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …