Home / Utrikes / Asien / Maningar till sans och måtta i Kashmir
Narendra Modi, Indiens premiärminister.

Maningar till sans och måtta i Kashmir

IndienTT-AFP-Reuters

FN:s säkerhetsråd i New York har haft möte om den spända situationen i indiska Jammu–Kashmir sedan premiärministern Narendra Modi upphävt områdets särskilda självstyrande status.

Kina och USA manar Indien och Pakistan till återhållsamhet.

Efter hindunationalisten Modis beslut träffades säkerhetsrådet om det muslimskt dominerade delstaten Jammu–Kashmir, som även Pakistan gör anspråk på, för första gången sedan 1972. Mötet, bakom stängda dörrar, hölls på begäran av Pakistan och Kina.

Efteråt sade Kinas FN-ambassadör Zhang Jun att rådets 15 medlemmar underströk vikten av att de båda kärnvapenmakterna Pakistan och Indien agerar med sans och måtta.

Det finns också oro för de mänskliga rättigheterna där och det är den allmänna åsikten bland medlemmarna att de berörda parterna bör avhålla sig från ensidiga åtgärder som ytterligare kan förvärra spänningen eftersom spänningen redan är mycket hög och mycket farlig, säger han.

”Beskäftiga människor”

Men Indiens FN-ambassadör Syed Akbaruddin anklagade genast Zhang för att försöka få sina egna åsikter att framstå som ”det internationella samfundets vilja”. Syed Akbaruddin sade också att det är en intern indisk fråga.

Om det finns frågeställningar kommer de diskuteras, de kommer att behandlas i våra domstolar. Det sista vi behöver är att beskäftiga människor på internationell nivå försöker tala om för oss hur vi ska leva våra liv, säger han.

Efter fredagsbönen uppstod drabbningar mellan hundratals demonstranter och polis i Jammu–Kashmirs största stad Srinagar. Polisen sköt bland annat tårgas mot de uppretade demonstranterna.

Khan pratade med Trump

USA:s president Donald Trump erbjöd sig att i förra månaden att medla mellan länderna i den 70 år gamla konflikten. Amerikanen sade då att Modi hade bett honom medla, något New Delhi ivrigt förnekat. Indien har hela tiden sagt att frågan bara kan lösas genom direkta samtal med Pakistan.

Under fredagen pratade Trump med Pakistans premiärminister Imran Khan i telefon om läget.

”Presidenten framförde vikten av att Indien och Pakistan minskar spänningarna genom bilateral dialog angående situationen i Jammu och Kashmir”, skriver Vita huset i ett uttalande.

About Sten

Check Also

Topptaliban meddelade rymning på Twitter

PakistanTT-Reuters En högt uppsatt taliban har rymt från ett högsäkerhetsfängelse i Pakistan. Men säkerhetsanalytiker spekulerar …