Räddningsarbetare fortsätter arbetet med att hitta överlevande under rasmassorna efter jordskalvet i Mexiko.

Dödssiffran stiger efter skalvet i Mexiko

MexikoTT

Dödssiffran stiger och räddningsinsatserna fortsätter i Mexiko efter det kraftiga jordskalvet som drabbat landet.

Det är till och med för många som vill hjälpa till, säger Diego Landa, som bor i huvudstaden.

Hittills har 286 människor bekräftats döda efter jordbävningen, och antalet befaras växa. Ju längre tiden går, desto mindre är chansen att hitta fler överlevande. Runt 200 människor saknas fortfarande efter skalvet.

I huvudstaden Mexico City hjälper mängder av frivilliga till med sökandet efter levande människor under rasmassorna. Insatserna koncentreras till tio byggnader i staden där överlevande tros vara i livet, skriver Reuters.

Folk här hjälper till jättemycket, de säger till frivilliga att sluta, det är för många som försöker hjälpa till, säger gymnasieeleven Diego Landa till TT på telefon från Mexiko.

Många hjälper till

Han har själv försökt hjälpa till och leta överlevande men fick inte plats bland alla frivilliga. Han och hans vänner har i stället hjälpts åt att samla in mat, vatten och medicin och skickat paket till andra delstater.

Det är så många här som försöker hjälpa och folk är väldigt öppna och hjälpsamma, men det behövs mer hjälp i andra delstater som har skadats mer än Mexico City, säger han.

Diego Landa var i skolan när jordskalvet inträffade. Eftersom det var årsdag av en katastrofal jordbävning 1985 hade skolan på förmiddagen haft en övning om hur man ska agera under jordskalv. Efter lunch gick larmet på riktigt.

Alla visste vad de skulle göra när allt skakade, säger han.

Skolan har de senaste dagarna fungerat som ett center för hjälpinsatser, och kommer att öppna för lektioner igen på måndag.

Diego Landa har ingen närstående som drabbats svårt av jordskalvet, men berättar att han varit i kyrkan där många grät och bad för sina hem.

Jag mår bra just nu. Jag vet att så många försöker hjälpa och det får mig att må bättre. Att alla gör allt de kan, det beundrar jag.

Oväntad vändning

Samtidigt har det mycket uppmärksammade sökandet efter den tolvåriga flickan Frida Sofia under resterna av skolan Enrique Rébsamen i huvudstaden tagit en oväntad vändning. Det är troligt att hon inte existerar.

Ingen med det namnet gick i skolan, och den enda personen som fortfarande saknas där är en vuxen, rapporterar flera medier.

Vi har stämt av med skolledningen och är säkra på att alla barn antingen omkom eller är på sjukhus eller hemma i säkerhet, säger Ángel Enrique Sarmiento Beltrán vid den mexikanska flottan, rapporterar bland andra spanskspråkiga BBC Mundo.

Frida Sofias öde uppmärksammades i onsdags, då räddningsarbetade sade sig ha sett hennes hand sticka ut från rasmassorna. Medier i hela världen rapporterade om dialoger som räddningsarbetarna haft med henne.

Ángel Enrique Sarmiento Beltrán poängterar dock att sökandet efter överlevare från skolan fortsätter, skriver nyhetsbyrån AP. Det går inte att utesluta att någon fortfarande är fast under rasmassorna, eller att det i så fall är ett barn.

About Sten

Check Also

Grekiskt flyktingläger i lågor

GreklandTT-AFP Greklands största flyktingläger Moria, på Lesbos, har delvis evakuerats till följd av en större …