Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Avgången SD-riksdagsman döms för bedrägeri
Den tidigare riksdagsledamoten Stefan Jakobsson (SD) döms för bedrägeri efter att ha låtit skattebetalarna stå för privata taxiresor och hotellövernattningar. Arkivbild.

Avgången SD-riksdagsman döms för bedrägeri

BrottTT

Skattebetalarna fick stå för privata taxiresor och hotellövernattningar för den förre riksdagsledamoten Stefan Jakobsson (SD). Nu har han dömts för bedrägeri.

Det var Aftonbladets granskning av en rad riksdagsledamöters kvitton, däribland Jakobssons, som ledde fram till åtal och den nu avkunnade domen i Eskilstuna tingsrätt. Jakobsson döms till villkorlig dom för ett flertal fall av bedrägeri och ska också betala 11 000 kronor till riksdagsförvaltningen.

”Gärningarna gäller ett stort antal fall, med vid åtskilliga tillfällen relativt begränsade belopp. Emellertid har brotten begåtts i Stefan Jakobssons roll som riksdagsman, där stora krav ställs på den förtroendevaldes handlande”, skriver domstolen enligt Aftonbladet.

Avslöjandet under 2018 ledde till att Jakobsson, som bland annat varit skolpolitisk talesperson för SD, drog tillbaka sin kandidatur till riksdagsvalet samma år. I stället anställde partiet honom som tjänsteman på riksdagskansliet.

SD:s presschef Henrik Gustafsson säger i en skriftlig kommentar att partiet ska gå igenom domen och ”föra fortsatta samtal internt”.

”Detta är en komplex fråga av flera skäl, då inte minst med tanke på relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det är viktigt att komma ihåg att detta berör en person som är anställd hos oss och alltså inte en person som är förtroendevald”, skriver han om Jakobsson.

About Sten

Check Also

WHO planerar för coronavaccin före årets slut

CoronavirusetTT Arbetet med att få fram ett vaccin mot covid-19 går framåt i snabbare takt …