Home / Ekonomi / Arbetsmarknad / Framsteg om brexit – men inte nog
EU:s Michel Barnier och brittiske brexitministern David Davis. Arkivbild.

Framsteg om brexit – men inte nog

BrexitBryssel, TT:s korrespondent

Vi gör framsteg, hävdar både EU och Storbritannien efter veckans runda av brexitöverläggningar i Bryssel.

Ändå återstår många veckor – eller till och med månader – innan parterna kan inleda diskussioner om framtida relation.

Både brexitministern David Davis och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier låter mer hoppfulla än vanligt på sin presskonferens efter den fjärde samtalsrundan om Storbritanniens väntande utträde ur EU.

Vi tar avgörande steg framåt. Det är sant att vi har olika åsikter, men med fortsatt arbete och kreativitet är jag säker på att vi kommer vidare. Vi vill båda frodas, sida vid sida. Jag lämnar Bryssel med optimism, säger Davis, som anser att premiärminister Theresa Mays tal i Florens i förra veckan öppnat upp det låsta läget.

Premiärministerns tal har skapat en ny dynamik i våra förhandlingar, konstaterar även Barnier.

Inte tillräckligt

Men därifrån är det fortsatt långt kvar till det läge som parterna hade hoppats nå vid det här tillfället. Planen har varit att Barnier i lagom tid till EU-ledarnas toppmöte i Bryssel den 18–19 oktober ska kunna säga att ”tillräckliga framsteg” nåtts i de tyngsta så kallade skilsmässodiskussionerna: om medborgarnas rättigheter, den ekonomiska uppgörelsen och gränsen mellan Irland och Nordirland.

Men dit är det ännu en bra bit kvar.

Vi har haft en konstruktiv vecka, ja. Men vi är ännu inte där för att nå tillräckliga framsteg. Fortsatt arbete krävs de följande veckorna och månaderna, säger Barnier.

Tal i Manchester

Därmed ser det svårt ut för EU-ledarna att kunna besluta om att öppna upp redan nu för diskussioner även om den framtida relationen mellan Storbritannien och EU. Hoppet om en snar lösning för det står nu till den femte förhandlingsrundan som inleds den 9 oktober.

Däremellan ska Theresa May hålla tal till sina partikamrater – i många fall med betydligt mer hårdför syn på EU än vad hon och hennes förhandlare har – på Konservativa partiets konferens i Manchester på onsdag.

”Har ingen aning”

Samtidigt ska EU-parlamentet debattera läget. Och där är skepsisen stor.

Det blir allt tydligare nu att britterna inte har en aning om vad de håller på med. Förhandlingarna går inte framåt, konstaterar svenske ledamoten Fredrick Federley (C), som inte ger mycket för den brittiska insatsen hittills.

Man kan ju vilja klättra upp på alptoppen hur mycket som helst. Men innan man har rätt utrustning eller funderat på vilken väg man ska ta så kommer man inte att komma en millimeter. Och de står fortfarande på startplattan, säger han.

About Sten

Check Also

Paristjuvar stal lyxväskor för åtta miljoner

FrankrikeTT-AFP Beväpnade rånare tog sig under torsdagen in i en lägenhet tillhörande en nigeriansk affärsman …