Socialdemokratiska NDP:s ledare Jagmeet Singh jublar på valnatten.

Förlorare blir vinnare i kanadensiskt val

KanadaTT

I ett val där alla utropar sig som vinnare kan partiet som gjorde sämst ifrån sig i slutänden ändå skratta högst när Justin Trudeaus Liberala partiet får söka stöd från socialdemokratiska NDP.

Valresultatet i Kanade blev ungefär som väntat. Det blev inte minst tydligt när partiledarna skulle tolka resultaten och alla såg sig som vinnare, säger Patrik Öhberg, statsvetare vid Göteborgs universitet som tidigare bott i Kanada.

Den största vinnaren, som det faktiskt gick riktigt dåligt för, är NDP – motsvarigheten till Socialdemokraterna. De kraschade.

Det som ändå gör att de nu sjunger, dansar och är glada är att det i och med att det blir en minoritetsregering hoppas att de ska komma med och trycka på sina frågor och kunna dra Liberalerna till vänster.

”Förstört partyt”

Ett parti som det gick riktigt bra för är Québec-blocket, ett parti som bara finns i Québec och som haft stora motgångar i flera val. Den nytillträdde partiledaren har bara suttit i ett år.

De har kommit tillbaka från de döda och förstört partyt lite grann för både NDP och Liberalerna.

Det finns olika teorier om varför partiet gått så starkt framåt, men Patrik Öhberg lyfter fram att den franskspråkiga majoriteten i Québec är i minoritet i landet i stort och många är starkt präglade av att tillhöra en minoritet.

Det finns väldigt starka spänningar mellan Trudeaus öppna multikulturalism, där alla är välkomna, och den franskspråkiga minoriteten som känner sig utsatt för någon sorts liberalt kosmopolitiskt ideal som de reagerar på.

Det uppsving för högerpopulistiska partier som synts på många andra ställen i världen har inte gjort avtryck i Kanada. People´s Party fick inte ett enda mandat och partiledaren Maxime Bernier lyckades inte ens vinna i sin egen valkrets.

Ingen grön våg

Någon grön våg märktes inte heller i valresultaten. De gröna gick bara försiktigt framåt, vilket kan förklaras med att valsystemet gör det svårt för små och nya partier att ta sig vidare.

Justin Trudeau är oerhört populär utanför Kanada, men det var egentligen inte hans popularitet i hemlandet som låg bakom den stora valsegern 2015, förklarar Patrik Öhberg.

Det valet handlade väldigt mycket om att man måste bli av med den konservativa regeringen. NDP och Liberalerna var jämnstora, men NDP kraschade i Québec när de var emot förslaget om att förbjuda offentliga tjänstemän att ha slöja. Det gjorde att folk gick över till Liberalerna och det ledde till en snöbollseffekt där man tänkte att ”om vi röstar på Liberalerna kan vi bli av med den konservativa regeringen”.

About Sten

Check Also

Iransk diplomat inför rätta i Belgien

BelgienTT-Reuters Fyra iranska medborgare – däribland en diplomat – ställs under fredagen inför rätta i …