Home / Utrikes / Europa / Forskare: Människan förvärrade värmeböljan
Värmeböljan som drog in över Europa sista veckan i juli var upp till 3 grader varmare på grund av mänsklig påverkan, enligt en forskarrapport. Arkivbild

Forskare: Människan förvärrade värmeböljan

EuropaTT-AFP-Reuters

Den korta värmebölja som satte nya temperaturrekord på löpande band i norra Europa i förra veckan förvärrades av de klimatförändringar som människan orsakat. Temperaturen pressades sannolikt upp mellan 1,5 och 3 grader Celsius på grund av den globala uppvärmningen, enligt en internationell forskargrupp.

Experterna i gruppen World Weather Attribution har analyserat data från vädertjänsterna i Nederländerna, Storbritannien och Frankrike och jämfört med historiska data. De har kommit fram till att den extrema värmeböljan skulle ha varit ”extremt osannolik” utan klimatförändringarna. De drar slutsatsen att mänsklig påverkan gör extremvärme av den kalibern alltmer sannolik i framtiden.

En rad nya värmerekord sattes i norra Europa i förra veckan. Bland annat noterades 42,6 grader i Paris och det nya brittiska rekordet är nu 38,7 grader. Även i Tyskland, Belgien, Nederländerna och Luxemburg sattes nya rekord.

About Sten

Check Also

Meghan hyllar George Floyd

USATT-AFP Hertiginnan av Sussex, brittiske prins Harrys hustru Meghan, har lagt ut en video där …