Forskare protesterar mot nekande av visum

Efter att två forskare från Nigeria nekats visum till Sverige höjer forskare och professorer i Sverige sina röster för mot agerandet som de menar hotar det vetenskapliga utbytet.

De Nigerianska forskarna skulle delta i en utbildning i språkdokumentation som anordnades av Stockholms universitet. De Nigerianska forskare nekades visum då svenska myndigheter ansåg att det fanns en risk att de skulle stanna kvar i Schengenområdet om de beviljades inträdde.

De svenska forskarkollegorna riktar skarp kritik mot myndigheternas agerande i en debattartikel på DN debatt så de menar att förfarandet hotar vetenskapen i Sverige och utomlands.

”Vi anser att det inte är ett försvarbart antagande att personer med en viss nationalitet kommer att försöka hålla sig kvar i Sverige. Systemet som i dag tillämpas tycks utgå från att en individ från ett visst land kommer att försöka lämna landet för Sverige tills motsatsen bevisats, en bevisbörda som ligger på individen själv. Detta är ett i grunden kontraproduktivt system – som i det här fallet negativt påverkar våra möjligheter till vetenskapligt utbyte – och dessutom grovt kränkande för personer från dessa länder”, skriver forskarna på DN debatt.

Redaktionen

Foto: Wikipedia

Externa länkar:
”Nej till visum för forskare hotar ­vetenskapligt utbyte”

About Sten

Check Also

Guldbron invigd av kungen

TransportTT Den är 140 meter lång, 45 meter bred och väger 3 700 ton. Och nu …