Petersplatsen i Vatikanstaten i Rom. Arkivbild.

Första penningtvättsdomen i Vatikanen

VatikanenTT-AFP

För första gången har en domstol i Vatikanen dömt en person för penningtvätt, enligt ett uttalande från den katolska kyrkan. En italiensk affärsman döms till två och ett halvt års fängelse för brottet, och har dessutom fått tillgångar på 1,1 miljoner euro (motsvarande drygt elva miljoner kronor) beslagtagna.

Affärsmannen, som dessutom står inför rätta i Italien för bedrägeri, anklagades för att olagligen ha fört över pengar från sitt företag till bankkontot i Vatikanens bank IOR. Pengarna har varit frysta sedan fallet inleddes 2014.

Mannen sitter i husarrest. Om domen vinner laga kraft kommer han att avtjäna sitt straff i Italien, eftersom Vatikanen endast har häktesceller.

Kyrkans ledning har försökt motverka problemet med pengatvätt i Vatikanen under de senaste åren. Under den nuvarande påve Franciskus och tidigare påve Benedictus har omkring 5 000 konton i IOR stängts.

Mikrostaten Vatikanen i de centrala delarna av Italiens huvudstad Rom är den katolska kyrkans högsäte. Påven är statsöverhuvud.

About Sten

Check Also

Tiotusentals släpps från IS-läger

SyrienTT 25 000 syrier kommer att släppas från al-Hol-lägret i Syrien, rapporterar Sveriges Radio. Omkring 70 000 …