Home / Utrikes / Europa / Pettersson bröt poängtorkan: ”Väldigt skönt”
Svenskt måljubel.

Pettersson bröt poängtorkan: ”Väldigt skönt”

IshockeyKöpenhamn, TT:s utsände

I tredje VM-matchen bröt han poängtorkan.

Växjös guldhjälte Elias Pettersson gjorde både ett mål och en assist i 4–0-segern över Frankrike.

Det är så klart väldigt skönt, sade han.

Ett stort leende spred sig över ansiktet på Elias Pettersson när han prickade in det avslutande målet efter 15.40 av den tredje perioden.

Den 19-årige succéjunioren hittade rätt med sitt sylvassa handledsskott och prickade plockhandskrysset bakom franske målvakten Ronan Quemener.

Det hjälper mig så klart mycket att jag har gjort mål och att det har släppt lite, sade han efteråt.

Det är bara lite mer än en vecka sedan Elias Pettersson gjorde landslagsdebut i samband med Sweden Hockey Games. Då hade han lett Växjö till SM-guld, vunnit poängligan både i slutspelet och grundserien i SHL med rekordsiffror för en junior, och utsetts till mest värdefulle spelaren.

Frustrerad över torkan

Sedan tog han sig ända till VM – men var en aning frustrerad över poängtorkan, två matcher i Sweden Hockey Games och två matcher i VM.

Den första barriären bröt han ganska snabbt. Första poängen var assisten till Mikael Backlunds 2–0-mål i numerärt överläge redan efter 5.54 av första perioden. Han regisserade det målet. Han fixade utvisningen och sköt ett perfekt skott som Backlund bara kunde sätta klubban till och styra i mål.

Men han var rätt irriterad före dess:

Jag fick tre likadana skottlägen på mindre än en minut och missade mål alla gånger, så jag var lite bitter över det, sade han.

”Lättar lite”

Lagkapten Backlund, kedjekompis med Elias Pettersson, gladdes över att 19-åringen bröt både mål- och poängtorkan:

Det är klart att det lättar lite för honom. Han spelar under ganska stor press trots att han är så ung. Jag tror det är oerhört skönt för honom.

Jag tycker han har spelat bra och kämpat sig in i den här turneringen. Det är inte så lätt när man aldrig har spelat på den här nivån tidigare.

Backlund såg också till att ta hand om 4–0-pucken.

Så jag lär få den i omklädningsrummet, sade Elias Pettersson.

Sverige rivstartade matchen. Redan efter 24 sekunder sköt Rickard Rakell 1–0, men efter Backlunds 2–0 dog det ut. Det blev oengagerat och slarvigt från ett svenskt lag som förmodligen hade urladdningen mot Tjeckien dagen innan i benen. Det här var tredje matchen på fyra dagar.

Oliver Ekman Larsson sköt 3–0 i mittperioden innan Elias Pettersson fastställde 4–0.

Nu får Tre Kronor en matchfri dag innan Österrike väntar på onsdag.

Assisterande förbundskaptenen Peter Popovic var tillbaka i båset efter sin akuta ögonoperation och Anders Nilsson fick chansen i målet efter Magnus Hellbergs strålande spel i de två första matcherna. Nilsson behövde bara rädda 14 skott för att hålla nollan.

About Sten

Check Also

Bulgarisk minister gripen för skräpimport

BulgarienTT-AFP Bulgariens biträdande miljöminister har gripits anklagad för illegal import av skadliga sopor från Italien. …