Home / Ekonomi / Arbetsmarknad / Försvarskvinnor i upprop
Soldater på militärövning. Arkivbild.

Försvarskvinnor i upprop

MetooTT

Kvinnliga yrkesofficerare, reservofficerare, civilanställda, frivilliga, soldater och sjömän sluter upp bakom det metoo-inspirerade uppropet #givaktochbitihop.

Alla de 1 730 undertecknarna, som är eller har varit verksamma inom Försvarsmakten, har inte personligen blivit utsatta för övergrepp, men vill precis som i liknade upprop tala med en gemensam röst, skriver de på DN Debatt där de ger fler exempel på kränkningar som de utsatts för.

”Jag kommer aldrig glömma när jag ryckte in och tvingades springa fram och tillbaka på excercisplan medan soldater skrek ’visa pattarna’.”

Det råder ingen brist på grövre exempel:

”Min första lillejul på nya förbandet. Jag är betydligt yngre än alla andra och en av få kvinnor. En kollega kommer fram och säger ’vore jag 40 år yngre skulle du ligga med mig i kväll’. Jag skrattar bort det och säger att jag inte tror det och går till min chef och berättar vad som hänt. Min chef svarar ’sa han det? Va fan det var ju min replik!’.”

”Värnplikt 2008: Killarna i gruppen diskuterade om jag var en sådan som ’spottar eller sväljer efter kuksugning’. De skämtade också om att placera en stol bredvid min säng, och turas om att sitta där och runka på nätterna, och att jag då gärna fick sova naken och ’vara lite bjussig’.”

Kvinnorna i det svenska försvaret konkluderar:

”Vi har sökt oss till Försvarsmakten för att vi är beredda att försvara Sverige och rätten att leva som man vill, men ofta har våra värsta motståndare funnits i vår egen organisation. Kvinnor som anmält kränkningar och övergrepp har ofta blivit ifrågasatta. Nu måste alla anmälningar tas på allvar.”

About Sten

Check Also

Paristjuvar stal lyxväskor för åtta miljoner

FrankrikeTT-AFP Beväpnade rånare tog sig under torsdagen in i en lägenhet tillhörande en nigeriansk affärsman …