”Förtroendet för polismålshandläggningen måste vara hundraprocentigt”

Förre detta överåklagare Sven-Erik Alhem som numera är ordförande i Brottsofferjouren går idag ut och kritiserar hur utredningar mot poliser går till.

”Det är hög tid att skilja åklagare och utredande poliser som arbetar med polismålen helt från Åklagar- och Polismyndigheterna, skriver han i ett debattinlägg på Svt.se.

I artikeln nämner före detta överåklagaren de protester mot polisväsendet i Usa som tog sin början med polisens dödsskjutning av en tonåring i Ferguson, Missouri. Han frågar i texten om det är möjligt att liknande saker skulle kunna hända i Sverige och pekar bland annat på Husbykravaller som ett exempel på protester mot polismyndigheten.

Han anser att det är viktigt att allmänheten har förtroende för att poliser är lika alla andra inför lagen.

”Förtroendet för målhandläggningen är viktigt. Det är förrädiskt lätt för åtminstone en del av ”folk i allmänhet” att tro att poliser behandlas hyggligare av såväl åklagare som av de poliskollegor som utför själva utredningsarbetet.”, skriver han i artikeln.

Enligt Alhem måste man skilja på poliser och åklagare som arbetar med att utreda och åtala poliser från själva åklagar- och polismyndigheten.

Redaktionen

Externa länkar:
”Ingen vill ha ett svenskt Ferguson”

About Sten

Check Also

Nu kommer svar om flygolyckan i Umeå

OlyckaTT Vad var det som hände då nio personer omkom när ett flygplan från Umeå …