Home / Nyheter / Inrikes / Fortsatt lågt förtroende för svenska försvaret
Hälften av de svarande i mätningen säger att de har litet förtroende för försvaret. Arkivbild.

Fortsatt lågt förtroende för svenska försvaret

FörsvarTT

Förtroendet för Sveriges försvar ligger fortfarande på en låg nivå, enligt mätning från opinionsinstitutet Ipsos, publicerad i Dagens Nyheter.

51 procent säger sig ha litet förtroende för försvarets förmåga att försvara gränsen mot intrång och kränkningar av främmande makt. Det är på samma nivå som i motsvarande mätningar tre tidigare år.

Andelen som säger sig ha stort förtroende för försvaret är 18 procent, vilket kan jämföras med 2014 då 15 procent angav samma sak.

Signalerna om ökade satsningar på försvaret har ännu inte gett några effekter på förtroendet. Det tar tid att bygga upp förtroende, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Undersökningen genomfördes den 3–15 december i form av digitala intervjuer med 1 222 röstberättigade väljare. Frågan som ställdes var ”Har du litet eller stort förtroende för försvarets förmåga att försvara Sveriges gränser mot intrång och kränkningar av främmande makt?”

About Sten

Check Also

Mordanklagad ex-ledare lämnade Lesotho

LesothoTT-AFP Den långdragna mordhärvan runt Lesothos förre premiärminister Thomas Thabane och hans hustru Maesaiah Thabane …