Lugers försäljningsvillkor av konsertbiljetter till Bon Iver i januari 2017 har prövats i Patent- och marknadsdomstolen. Arkivbild.

Fortsatt oklart om personliga konsertbiljetter

MusikTT

Konsertarrangören Luger får inte ha som villkor att ett namn på en biljett inte kan ändras – men i vissa situationer accepteras personliga biljetter med överlåtelseförbud.

Det slår Patent- och marknadsdomstolen fast i en dom.

Vad innebär en personlig konsertbiljett? Frågan har länge debatterats.

Nyligen stämde Konsumentombudsmannen Luger för avtalsvillkoren vid biljettförsäljning till två konserter under 2017.

Konsertbiljetterna såldes som personliga med villkoret att besökaren måste kunna visa giltigt id som överensstämmer med namnet på biljetten. Dessutom fick en person köpa upp till fyra biljetter. Men den som köpt biljetterna måste vara med när hela sällskapet passerade biljettkontrollen.

Om den här personen som har namnet på biljetten är sjuk, eller inte kan komma av andra skäl, så kan ingen gå på konserten, förklarar Konsumentverkets processråd Kristofer Johannesson skälet bakom stämningen.

Tydligare villkor

På måndagen kom domen där Patent- och marknadsdomstolen slår fast att Luger inte får ha som villkor att ett namn på en biljett inte kan ändras.

Men Kristofer Johannesson efterlyser tydligare generella villkor gällande personliga konsertbiljetter.

Vi ville att målet skulle pröva en större fråga – förbudsvillkor i största allmänhet. Vi hade hoppats på att man skulle få ett klart tydliggörande i vilka situationer som det är tillåtet eller inte tillåtet. Vi har tyvärr inte fått de tydliga svar som vi önskat. Så är det ibland i domar, det är inte konstigt. Men det är fortfarande oklart för konsumenten vad som gäller, säger han och poängterar att andra företag inte bör kopiera Lugers metod.

Inga branschregler

I dagsläget finns det varken någon lag eller branschregler angående personliga konsertbiljetter. Men Konsumentverkets förhoppning är att det i framtiden kommer att klargöras.

När vi gör våra bedömningar tittar vi på vad som gäller om man inte har villkoret. Då har alla varit överens i målet att konsumenten har rätt att ge bort sin biljett, eller till och med sälja den vidare. Men om man ställer upp med det här villkoret är frågan – hur balanserat blir det? Det är i den frågan vi menar att vi inte fått tydliga svar, säger Kristofer Johannesson.

Luger har till mitten av september på sig att överklaga domen.

About Sten

Check Also

Skärpt straff för Gulaghistoriker – får 13 år

RysslandTT-AFP Den kände ryske historikern Jurij Dmitrijev får sitt straff skärpt till 13 års fängelse …