Home / Utrikes / Asien / Förväntansfullt inför nya Afghanistansamtal
USA:s Afghanistansändebud Zalmay Khalilzad. Arkivbild.

Förväntansfullt inför nya Afghanistansamtal

AfghanistanTT-AFP-Reuters

USA:s sändebud Zalmay Khalilzad har haft ett lunchmöte med talibanledaren Abdul Ghani Baradar inför nästa omgång av fredssamtal.

Att samtal sker på såpass hög nivå höjer förhoppningarna på flera håll.

Zalmay Khalilzad skriver på Twitter att han på måndagen haft en ”arbetslunch” i Qatar med Abdul Ghani Baradar, som är en av grundarna till den afghanska talibanrörelsen. Lunchen hölls innan en ny samtalsrunda på fyra dagar tar vid för att försöka få slut på USA:s nu äldsta krig.

När Baradar, rörelsens politiske chef, och talibanledaren Haibatullah Akhundzada kom till Qatar på söndagen startade spekulationer om ett genombrott i de månadslånga samtalen.

Regeringen vill vara med

Baradar beskrivs som en veteran och en självständig röst inom talibanrörelsen. Talibanerna meddelar i ett pressmeddelande att han kommer att ha en rådgivande roll i samtalen.

Jag hoppas att han använder sitt oberoende till att besluta om fred så snart som möjligt, säger den afghanska regeringens särskilda sändebud Mohammad Omar Daudzai vid en presskonferens i Kabul.

Stötestenarna har dels varit ett amerikanskt tillbakadragande av soldater från landet och dels att den afghanska regeringen inte har blandats in i samtalen.

Talibanerna har också hållit samtal med den afghanska oppositionen på ryskt initiativ i Moskva.

Talibanerna är fortfarande inte redo att tala med den afghanska regeringen, men vi är redo. Vi tror att talibanernas oärlighet är det enda hindret, säger Afghanistans chefsminister Abdullah Abdullah i ett tv-sänt tal på måndagen.

Rekordmånga dödas

I helgen talade en FN-rapport om att 3 804 civila dödades i Afghanistan i fjol – en ökning med elva procent mot 2017. Kriget har pågått sedan 2001 men båda sidor har rapporterat om framgångar i samtalen under senare tid.

Samtidigt har Afghanistans president Ashraf Ghani kallat över 2 000 politiska och etniska ledare till ett nationellt rådslag, loya jirga, i mitten av mars om hur talibanernas uppror ska kunna få ett slut.

About Sten

Check Also

Thunberg träffade fredspristagare – en ”förebild”

StorbritannienTT-Reuters Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg har träffat en av sina förebilder: den pakistanska fredspristagaren …