För elfte helgen i rad protesterade de så kallade Gula västarna i Frankrike på lördagen. I Paris greps 223 personer under dagen.

Frankrike: Elfte helgen med Gula västprotest

FrankrikeTT-AFP

För elfte helgen i rad gav sig deltagare i proteströrelsen Gula västarna ut på gatorna i franska städer för att demonstrera mot president Emmanuel Macron och hans politik.

Men antalet som ger sig ut på gatorna minskar stadigt och i Paris samlades enligt inrikesdepartementet omkring 2 500 demonstranter under lördagen. Förra helgen var motsvarande siffra 7 000.

Ändå blev det sammandrabbningar i Paris och polisen avfyrade tårgas och vattenkanoner mot demonstranter. Sammanlagt 223 personer greps under dagen i den franska huvudstaden, enligt lokala myndigheter.

Det hölls även demonstrationer på andra håll i landet och i den sydliga staden Montpellier skadades en polis av ”en fyrverkeripjäs” , enligt ett myndighetsuttalande.

Rörelsen Gula västarna uppstod i mitten av november i protest mot höjda bränsleskatter. Men snart utvecklade sig protesterna i mer allmän riktning mot Macron och mot landets maktelit.

Den gångna veckan har en ny utveckling inom proteströrelsen tagit fart sedan en 37-årig sjuksköterska vid namn Ingrid Levavasseur meddelat att hon avser att leda en grupp Gula västar som kandiderar i EU-valet senare i vår. Enligt en opinionsundersökning skulle gruppen i dag kunna få 13 procent av väljarstödet.

Men alla inom rörelsen är inte positiva till den nya utvecklingen.

Det finns en hård kärna som är redo att fortsätta kampen, säger en 42-årig man från en av Paris förorter till nyhetsbyrån AFP.

Men rörelsen är inte ”tänkt att bli politisk”, tillägger han.

About Sten

Check Also

Treåringar till sjukhus efter båtkrock

OlyckorTT Två fritidsbåtar har krockat mellan Nämdö och Runmarö i Stockholms skärgård, rapporterar DN. I …