Home / Utrikes / Europa / Frankrike kallar hem ambassadör från Italien
Italiens vice premiärminister och koalitionsledare Luigi Di Maio. Arkivbild.

Frankrike kallar hem ambassadör från Italien

FrankrikeTT

Frankrike kallar hem sin ambassadör från Rom. Beslutet motiveras av en serie ”provokationer” från Italiens populistiska politiska ledare.

Måttet var rågat när Luigi Di Maio gav sitt stöd till proteströrelsen Gula västarna.

”I flera månader har Frankrike varit föremål för upprepade anklagelser, ogrundade attacker och bisarra påståenden”, skriver det franska utrikesdepartementet i ett uttalande där de italienska angreppen beskrivs som de värsta sedan andra världskriget.

”Meningsskiljaktigheter är en sak, men att manipulera relationerna i valsyfte är något annat” står det vidare.

En rad attacker

Spänningarna mellan Rom och Paris har eskalerat sedan den italienska regeringen tillträdde i juni förra året. Den består av en koalition mellan populistiska Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega.

De senaste månaderna har Italiens två vice premiärministrar, Legas Matteo Salvini och Femstjärnerörelsens Luigi Di Maio, attackerat och pikat Frankrikes president Emmanuel Macron i en rad känsliga frågor. Nyligen gav Di Maio Frankrike skulden för fattigdomen i Afrika och Salvini beskyllde landet för att inte vilja få fred i Libyen.

Den senaste dispyten bröt ut häromdagen när Luigi Di Maio reste till Paris för att ge sitt stöd till proteströrelsen Gula västarna. Han säger att målet med besöket var att bilda en enad front inför valet till Europaparlamentet.

Frankrikes utrikesdepartement kallar Di Maios besök oacceptabelt och anser att de italienska ledarnas agerande väcker frågor om landets avsikter i Frankrike. Paris manar också de politiska ledarna i Rom att anta en mer vänlig hållning.

Macron motpol

De italienska politikernas agerande kan delvis grunda sig i att Macron och Frankrike ses som motpol till allt som de högerradikala strävar efter, enligt Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola. Mötet med Gula västarna ska enligt henne ses som ett försök att mobilisera politiskt stöd inför Europaparlamentsvalet senare i år.

Femstjärnerörelsen ser nog Gula västarna, om de kan organisera sig, som en möjlig partner eller som ett stöd inför valet. Jag tror att man försöker hitta allierade i Europa, säger Jungar till TT och tillägger att representanter för Femstjärnerörelsen också har besökt det finländska partiet Liike Nyt, som har inspirerats av de italienska populisterna.

About Sten

Check Also

Black Lives Matter-plats vid Vita huset döpt

USATT-AFP Borgmästaren i Washington  DC, Muriel Bowser, har döpt det område nära Vita huset som …