Home / Utrikes / Europa / Frankrike varnar rysk tv efter falskt inslag
Ksenia Fedorova är chef för franska RT. Arkivbild.

Frankrike varnar rysk tv efter falskt inslag

FrankrikeTT-AFP

Frankrikes mediemyndighet varnar den ryska tv-kanalen RT efter att den sänt ett inslag från Syrienkriget där de medverkande blev dubbade med andra ord än de som faktiskt uttalades.

Den statligt styrda tv-kanalen anklagas för att ha brustit vad gäller ”ärlighet, saklighet och en mångfald av perspektiv”. Inslaget, som sändes den 13 april i år, ”ifrågasatte hur verkliga attackerna med kemiska vapen i den syriska regionen östra Ghouta var”, enligt den franska myndigheten.

Ett syriskt vittne RT intervjuade hade dubbats till franska och sade ”ord som inte hade några likheter med vad han hade sagt”. En annan intervjuad pekade i den dubbade versionen ut en specifik jihadistgrupp, utan att någon grupp nämnts över huvud taget.

Ksenia Fedorova, chef för franska RT slår ifrån sig anklagelserna och säger att det hela berott på ett ”rent tekniskt fel”. När den franskspråkiga kanalen lanserades i december i fjol beskrevs den Frankrikes president Emmanuel Macron som ett rent ”propagandaorgan”.

About Sten

Check Also

Fler tester ger fler fall i Västra Götaland

CoronavirusetTT 582 människor som insjuknat i bekräftad covid-19 har hittills avlidit i Västra Götalandsregionen. Trots …