Home / Utrikes / Asien / Fransk bergsklättrare spektakulärt räddad
Den nödställda bergsklättraren räddades i en spektakulär räddningsaktion. Arkivbild.

Fransk bergsklättrare spektakulärt räddad

PakistanTT-AFP

En fransk bergsklättrare har räddats i en spektakulär räddningsaktion efter att ha suttit fast på Nanga Parbat, ett av Pakistans dödligaste berg. I samma veva avslogs sökandet efter hennes polske medklättrare.

Räddningen genomfördes av fyra polska klättrare som befann sig i Pakistan för att bestiga K2. Larmet om de två strandsatta bergsklättrarna kom in på fredagen, efter att de hade observerats med hjälp av kikare.

På lördagseftermiddagen flögs det polska teamet i helikopter till en avsats belägen omkring 1 000 meter nedanför den plats där de strandsatta klättrarna senast hade observerats. Där påbörjade de färden uppför berget, som fortsatte under hela natten – i totalt mörker. Efter att de hade hittat den franska klättraren lyckades de få med henne ner till ett av Nanga Parbats läger, varifrån hon sedan fördes till sjukhus med helikopter.

Nanga Parbat brukar kallas för ”dödsberget” sedan försöken att nå dess topp resulterade i totalt över 30 bergsklättrares död innan man lyckades bestiga berget 1953. Med sina 8 126 meter klassas Nanga Parbrat som världens nionde högsta berg.

About Sten

Check Also

Fransk toppimmunolog: Corona under kontroll

FrankrikeTT-AFP Coronapandemin är nu under kontroll i Frankrike, enligt det expertråd som bistår franska regeringen …