Den senegalesiske dansaren Alioune Diagne under en performance vid en demonstration i Paris i februari med krav på att frige forskarna Fariba Adelkhah och Roland Marchal.

Fransk forskare dömd till fängelse i Iran

Iran/FrankrikeTT-AFP-Reuters

Den fransk-iranska forskaren Fariba Adelkhah har dömts till sex års fängelse i Iran, anklagad för bland annat brott mot rikets säkerhet. Frankrike kräver att hon släppt omedelbart.

Beskedet om domen kommer från Fariba Adelkhahs advokat Saeed Dehghan.

VI har överklagat och om det går igenom kommer straffet att sänkas till fem år, säger Dehghan till Reuters.

Adelkhah, expert på shiitisk islam och verksam vid Sciences Po i Paris, greps i juni i fjol. Hon är medborgare i både Iran och Frankrike. Paris har begärt att hon ska släppas, vilket Teheran, som inte erkänner dubbla medborgarskap, avfärdat som ett försök att blanda sig i Irans interna angelägenheter. Fallet har ansträngt relationerna mellan Paris och Teheran.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian fördömer domen och kräver att hon ska friges omedelbart.

”Den här domen bygger inte på någon seriös grund…den är politisk”, säger han i ett uttalande.

Den 61-åriga forskarens hälsa har försämrats av en 49 dagar lång hungerstrejk som hon genomförde från slutet av december, enligt hennes advokat.

Adelkhahs franske kollega och partner Roland Marchal, som greps tillsammans med henne, släpptes i mars i en förmodad fångutväxling.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …