Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Friad Stenabesättning får krishjälp
Det svenskägda fartyget Stena Impero beslagtogs av Iran i juli.

Friad Stenabesättning får krishjälp

Storbritannien/IranTT

En tredjedel av beslagtagna Stena Imperos besättning har lämnat Iran. Nu undersöks de av ett kristeam med läkare och psykologer.

De sju besättningsmedlemmarna landade i Dubai på torsdagseftermiddagen efter att ha varit fångna ombord på oljetankern sedan den 19 juli, när den bordades av iranska revolutionsgardet.

Erik Hånell, vd för fartygsägaren Stena Bulk, träffade sin personal kort efter landning.

Jag ska få lite mer tid med dem senare, så jag kan snacka med dem och höra hur de mår och vad de gått igenom, säger Erik Hånell.

Besättningen ska nu träffa sina familjer – och undersökas av läkare och psykologer.

Det är en grupp människor här som kan hantera sådana här situationer. Det är för att se så att de är fysiskt och mentalt okej. Tanken är att de ska hem så fort som möjligt, beroende på hur de mår, säger Erik Hånell.

Oljetankern Stena Impero är brittiskflaggad och Irans beslagtagande ses allmänt som en hämnd för att en iransk oljetanker beslagtagits av brittiska styrkor vid Gibraltar några veckor tidigare.

Kvar på tankern är 16 besättningsmedlemmar.

För att hantera fartyget vid ett frisläppande måste man vara 16 ombord. Om vi får byta ut dem kan vi göra det när det än må vara, vi har en sådan besättning redo, säger Erik Hånell.

Stena Bulk har dock inte fått några signaler om att vare sig den återstående besättningen eller fartyget är på väg att släppas.

Vi pressar på de vägar vi har, men det är inget som är nytt, säger Erik Hånell.

About Sten

Check Also

Bloomberg i skottgluggen vid demokratdebatt

USATT När sex presidentaspiranter möttes i Las Vegas var för en gång skull inte president …