Home / Nyheter / Inrikes / Sverige deltar i omfattande EU-jakt mot papperslösa

Sverige deltar i omfattande EU-jakt mot papperslösa

På måndag nästa vecka börjar en massiv polisiär operation för att kartlägga och gripa papperslösa i EU. Sverige har valt att delta.

Det var organisationen Statewatch som först kom ut med informationen om den EU-ledda operationen Mos Maiorum ska börja jaga papperslösa människor med start nästa vecka.

Patrik Engström, biträdande enhetschef för gränspolisens centralenhet bekräftar för Aftonbladet att Sverige kommer att delta i Mos Maiorum.

Operationen ska pågå mellan den 13 och 26 oktober och är ett initiativ av det italienska EU-ordförandeskapet. Operationen kommer att styras av den italienska Styrelsen för immigration och gränspolis i samarbete med EU:s byrå för gränskontroll, Frontex.

Patrik Engström, biträdande enhetschef för gränspolisens centralenhet

– Det här är Reva på steroider, ett led i en pågående kriminalisering av papperslösa och flyktingar, säger EU-parlamentarikern Malin Björk (V) i ett uttalande.

Syftet med insatsen uppges vara att samla information och kartlägga flyktingsmugglare sant identifiera och åtala organiserade brottslingar.

–Det är en jättedålig signal, en signal om att de är rättslösa, när vi i stället borde se till att projektet för att rädda människor ur Medelhavet, Mare Nostrum, fungerar, öppna lagliga vägar in i EU och stötta Italien och Grekland för att få en bättre flyktingmottagning, säger Malin Björk (V) till Aftonbladet.

Detta är den sjunde EU-operationen som genomförs mot papperslösa. Beslutet om Sveriges deltagande ska ha tagits under Alliansens tid vid makten.

Redaktionen

Externa länkar:
Sverige deltar i EU:s jakt på papperslösa

About Sten

Check Also

Skärmflygare störtat – man till sjukhus

OlyckorTT En skärmflygare har störtat utanför Tenhult, sydost om Jönköping. Vi fick in larmet från …

One comment