Home / Utrikes / Asien / Fyrverkerifest förpestar New Delhis luft
En grå dimma täckte New Dehli under torsdagsmorgonen efter firandet av diwali.

Fyrverkerifest förpestar New Delhis luft

IndienTT-AFP

Den dåliga luften är ett problem i Indiens huvudstad New Dehli. Och värre blev det efter onsdagens firande av ljushögtiden diwali, då miljontals människor traditionsenligt skickade upp raketer som tillsammans skapade en öronbedövande kanonad över storstadsområdet.

100 mikrogram per kubikmeter klassas av Världshälsoorganisationens (WHO) som hälsofarliga nivåer av partiklar som kan orsaka allvarliga skador i lungorna. På torsdagsmorgonen låg nivån i New Dehli på 595. I jämförelse så låg nivåerna i London och Paris på 41 respektive 52. Staden var insvept i en grå dimma och på stora motorvägar var sikten bara cirka 50 meter.

I storstäder som Bombay, New Dehli och Calcutta har myndigheterna infört restriktioner för att stävja bombardemanget under diwali. I New Dehli fick invånarna endast bränna av raketer och smällare under två timmar. Men förbudet trotsades och i de tre städerna har hundratals personer gripits.

2016 års diwali-firande i New Delhi beskrivs som ”apokalypsen” och fick partikelnivåerna att stiga till de högsta på över 20 år.

About Sten

Check Also

Besked om nyval förvärrar Sri Lankas kris

Sri LankaTT-AFP Regeringskrisen i Sri Lanka har skruvats upp ytterligare några snäpp, sedan president Maithripala …

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.