Bradley Cooper och Lady Gaga delade ut priset för bästa skådespelare i en komedi-tv-serie.

Gaga glittrade på Golden Globe-gala

(TT)Nöje

Den amerikanska Golden Globe-galan som hyllar insatser i film- och tv-världen är i gång.

Tack satan, ropade en lycklig Christan Bale ut från scenen när han tog emot en statyett.

Ludwig Göransson hade chans på pris för bästa originalmusik i en spelfilm, men fick gå hem utan en statyett.

Golden Globe-galan inleddes snällt av Sandra Oh och Andy Samberg, som skämtade om att de var de enda två skådespelarna i Hollywood som aldrig gjort något opassande, och att de därför fick leda galan. Sedan sade de att en lycklig i publiken skulle få äran att leda Oscarsgalan, en pik till galan som fortfarande inte har någon värd sedan Kevin Hart dragit sig ur.

Jim Carrey ”tvingades” byta plats från filmsidan till tv-sidan, eftersom han den här gången var nominerad för bästa manliga huvudroll för tv-serien ”Kidding”.

”Tack satan”

Trots allt lyste det igenom att Golden Globe är en betydligt mer lättsam gala än Oscarsgalan. Maya Rudolph friade till sin komikerkollega Amy Poehler i samband med att de två delade ut pris, och Christian Bale hade en något oväntad person han ville tacka:

Tack satan, för att du inspirerat mig till hur jag ska spela den här rollen (USA:s förre vicepresident Dick Cheney), sade han när han tog emot priset som bästa manliga skådespelare i en musikal- eller komedifilm för rollen i ”Vice”.

Meetoo-rörelsen, som svept över Hollywood, märktes också under galan.

Du krävde allt av mig utom sex, precis som det ska vara i den här industrin, sade Patricia Clarkson när hon riktade ett tack till ”Sharp objects”-regissören Jean-Marc Vallée när hon tog emot priset som bästa kvinnliga biroll i en serie, tv-serie eller tv-film.

Amy Adams fick dock ingen Golden Globe för sin insats i samma serie. Priset för bästa kvinnliga skådespelare i en begränsad tv-serie gick i stället till Patricia Arquette för ”Escape at Dannemora”. Adams fick heller inte pris som bästa kvinnliga birollsinnehavare i ”Vice”, den statyetten gick till Regina King för ”If Beale Street could talk”.

Michael Douglas vann galans första pris för bästa skådespelare i en musikal- eller komedi-tv-serie för rollen i ”The Kominsky method”. Strax därefter utsågs ”The americans” till bästa dramaserie.

Sandra Oh fick även kliva upp på scenen i form av pristagare, då hon vann priset för bästa kvinnliga skådespelare i en drama-serie, för ”Killing Eve”.

Lady Gaga glittrade

En av de som glittrade mest på galan var Lady Gaga, som både delade ut pris tillsammans med Bradley Cooper och fick ta emot ett pris för bästa originalsång i en spelfilm för låten ”Shallow” i ”A star is born”. Lady Gaga bar ett halsband med 300 diamanter, enligt The Hollywood Reporter värt mer än fem miljoner dollar (motsvarande 45 miljoner kronor).

Eftersom det här är ett så speciellt tillfälle – hennes första större gala för säsongen – så ville vi ha juveler och en klänning som kompletterar varandra, säger Gagas stylist Tom Eerebout till tidningen.

Enligt AFP påminde halsbandet om ett som Judy Harland bar i 1954 års version av ”En stjärna är född”, en förlaga till den film som Lady Gaga även är nominerad som bästa skådespelare för.

Inget pris till Göransson

Svenske Ludwig Göransson hade vinstchans i kategorin Bästa originalmusik i en spelfilm, för musiken till superhjältefilmen ”Black Panther”, men priset gick till ”First man” ochy kompositören Justin Hurwitz.

Den andra svenskchansen finns i Björn Runges film ”The wife”. Glenn Close är nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för sin roll som fru till en nobelpristagare.

About Sten

Check Also

Oroliga föräldrar bävar inför skolstart i USA

USATT Lärare och föräldrar i det hårt virusdrabbade USA står inför svåra val när skolor …