Lady Gaga får tävla mot Glenn Close om en Golden Globe. Arkivbild.

Gaga tävlar med Close om priset

FilmTT

Lady Gaga, Glenn Close – och svenske Ludwig Göransson. Alla har de nominerats till varsin Golden Globe. Fast flest nomineringar fick filmen ”Vice”.

”Vice”, filmen om Dick Cheneys tid som vicepresident i USA, fick sex nomineringar till galan. ”The favourite”, ”Green book” och ”A star is born” knep fem nomineringar vardera.

Mycket uppmärksamhet har riktats mot just ”A star is born”, där Lady Gaga och Bradley Cooper tippades bli nominerade och båda infriade förväntningarna.

Konkurrens av Close

I kategorin bästa kvinnliga skådespelare får popstjärnan dock hård konkurrens – inte minst av skådespelarveteranen Glenn Close som har nominerats för sin roll i Björn Runges film ”The wife”. Det har spekulerats om att Close kanske även kan nå ända fram i Oscars-racet med sin insats.

Björn Runge är mycket glad över Glenn Closes nominering.

Det känns upphetsande, roligt! säger han till TT.

Han konstaterar att Glenn Close har varit Oscarsnominerad flera gånger tidigare och förmodligen har lärt sig att inte ta ut något i förskott. Själva inspelningen av ”The wife” beskriver han som ”perfekt”.

”Är väldigt generös”

Hon har en sådan erfarenhet och har varit med väldigt länge, samtidigt är hon väldigt generös. Vi hade en inspelning som var oerhört fokuserad och konstruktiv, säger han.

Samtidigt får svenske Ludwig Göransson en Golden Globe-nominering för musiken till ”Black Panther”. Han har på kort tid seglat upp som en av svensk musiks främsta exporter. Göransson skrev bland annat hitlåten ”This is America” till Childish Gambino och har också gjort filmmusiken till bioaktuella ”Venom”. För sin musik har han tidigare nominerats till flera Grammys.

”Livsomvälvande upplevelse”

Göransson har i en intervju med TT berättat att han tillbringade en månad i Senegal och Sydafrika jammandes med olika musiker för att göra research inför arbetet med ”Black panther”.

Det var en livsomvälvande upplevelse. Jag blev inbjuden i deras kultur och fick lära mig vad danserna och vad musiken betyder, sade han.

På tv-sidan är det ”The assassination of Gianni Versace: American crime story” som leder fältet med fyra nomineringar.

Galan hålls den 6 januari, med Sandra Oh (som pikant nog också är Golden Globe-nominerad för sin roll i ”Killing Eve”) och Andy Samberg som programledare.

About Sten

Check Also

Ingen gripen efter dödsskjutning

BrottTT Ingen har ännu gripits misstänkt för dödsskjutningen av en man i 20-årsåldern i Rinkeby …