Chiharu Shiota skapar en stor huskonstruktion av garn inuti en gammal lada i Wanås skulpturpark. Pressbild.

Garn och paljetter blir konst i storformat

KonstTT

Tre konstnärer som gör verk i storformat – men i helt olika material – står i centrum på Wanås i Skåne i sommar. Ett hus tillverkat av garn, en utomhusbio vars glittrande projektionsyta består av paljetter och en jättepyramid byggd av trä väntar på besökarna.

Japanska Chiharu Shiota, svenska Katarina Löfström och den framlidne danske konstnären Poul Gernes är de tre konstnärer som har valts ut till årets sommarutställning på Wanås, med vernissage den 6 maj. Uttrycket och materialet skiljer sig markant, men en sak har trion gemensamt.

Det är konstnärer som bokstavligen breder ut sig i år. Jag tror att de kommer att förundra och fascinera, säger Elisabeth Millqvist som har kurerat utställningen.

Hus av garn

Chiharu Shiota, just nu även aktuell med en utställning på Göteborgs konstmuseum, har gjort sig känd för sina intrikata garnkonstverk. På Wanås skapar hon en stor huskonstruktion av garn inuti en gammal lada, samtidigt som ytterligare ett hus, tillverkat av svart metalltråd, möter besökarna utomhus.

Helt nytt är också Katarina Löfströms verk, en sorts utomhusbio där bioduken har täckts med tusentals glittrande paljetter.

Du ser omgivningen speglas i det och så löses det upp när det rör sig i vinden. Det är ungefär som att se på havet, eller in i en brasa, man blir lite förtrollad, helt enkelt, säger Elisabeth Millqvist.

Pyramid av trä

Poul Gernes konstverk utgår från en skiss som gjordes redan 1967, för ett verk som var tänkt att stå i det offentliga rummet. Det är en träpyramid, sex meter hög och tolv gånger tolv meter i omfång, där besökarna kan klättra upp och sätta sig, om de känner för det.

Poul Gernes var egentligen ointresserad av konsten som dyrbart objekt, han ville att det skulle ha en social roll, säger Elisabeth Millqvist som tror att en del av besökarna kommer att klättra allra högst upp och ”dingla med benen”, men också att skulpturen ”Pyramide” först och främst kommer att fungera som en livlig mötesplats.

I dag består Wanås skulpturpark av omkring 70 permanenta konstverk. Varje år får de sällskap av ytterligare ett konstverk. Den här gången blir det Gernes träskulptur som kommer att finnas kvar år efter år för de cirka 75 000 besökarna att titta på – och umgås i.

Under sommaren anordnar den franske koreografen Xavier Le Roy också en workshop tillsammans med besökarna i parken.

Du hittar helt enkelt en skulptur i parken som du gör med sin egen kropp. Sedan går du ut i parken och presenterar den, förklarar Elisabeth Millqvist.

About Sten

Check Also

Disneyland i Paris slår upp portarna

FrankrikeTT-AFP Den populära nöjesparken Disneyland öster om Paris börjar gradvis att återöppna den 15 juli. …