Home / Kultur / Konst kultur och nöje / Göransson vann Grammys: ”Wow, häftigt”
Lady Gaga, Jada Pinkett Smith, Alicia Keys, Michelle Obama och Jennifer Lopez på Grammygalan.

Göransson vann Grammys: ”Wow, häftigt”

MusikTT

Årets Grammygala pågår och svenske Ludwig Göransson har prisats dubbelt.

Svensken fick veta att han vunnit sitt första pris på väg in till galan.

Wow, häftigt. Jag vann min första Grammy här direkt i tv, sade Göransson på röda mattan.

Ludwig Göransson kom till nattens Grammygala med chans på fyra priser. Och minst två av dem får han gå hem med, bland annat den för årets låt.

Childish Gambinos ”This is America”, nominerad i flera kategorier, prisades för bästa låt, och Göransson fick ta emot priset tillsammans med bland andra Donald Glover, mannen bakom artistnamnet. Childish Gambinos låt ”Feels like summer” vann dock inte för bästa r’n’b-låt, men Ludwigsson och Glover kan fortfarande vinna för årets skiva.

Göransson prisades även för bästa filmmusik, eller visuellt medium, för sitt arbete med ”Black panther”.

Jag vill tacka regissören Ryan Coogler, han är en av de mest fantastiska konstnärer jag någonsin har jobbat med och det har varit speciellt att vara del av det här fenomenet, sade Göransson till Variety på röda mattan, där han uppmärksammades på att han vunnit.

Grönwall och Ghost utan pris

Det blev däremot inga priser för de andra svenskhoppen, Erik Grönwall och hårdrocksbandet Ghost. Grönwall var nominerad för sin roll i livesändningen av musikalen ”Jesus Christ superstar”, ett pris som gick till Broadway-uppsättningen ”The band’s visit”, en musikalversion av israeliska filmen ”Polisorkestern som kom bort”.

Ghost var nominerat i kategorierna årets rockalbum och årets rocklåt. Bandet har vunnit pris tidigare på galan, men i år fick varken skivan ”Prequelle” eller låten ”Rats” pris.

Lady Gaga trippel vinnare

Bland årets vinnare märks Lady Gaga, som fick gå hem med tre Grammys. Stjärnans första pris blev det i sammanhanget mindre bästa låt skriven för visuellt medium, men det räckte för att tårarna skulle komma.

”Jag kommer inte kunna ha något smink på mig i kväll. Vi har precis vunnit vår första Grammy för kvällen. Jag gråter av glädje och tacksamhet”, twittrade stjärnan efter priset för ”A star is born”-låten ”Shallow”.

Lady Gaga och Bradley Cooper skulle senare även vinna pris för bästa popduo eller grupp, för samma låt. Hon vann även pris för bästa soloframträdande inom pop, då för ”Joanne (Where do you think you’re goin?)”.

Obama hyllade musiken

Galan arrangeras i Los Angeles och leds av r’n’b-stjärnan Alicia Keys. Keys inledde galan med att bjuda upp Michelle Obama, Lady Gaga, Jada Pinkett Smith och Jennifer Lopez på scen. De fem kvinnorna berättade om hur musiken förändrat dem som människor och stärkt dem som kvinnor.

Musiken har alltid hjälpt mig att berätta min egen historia, sade Obama och fortsatte:

Oavsett om vi gillar countrymusik eller rap eller rock så hjälper musiken oss att dela med oss av varandra, vår stolthet och sorg, hopp och glädje. Den hjälper oss att höra varandra och att bjuda in varandra i våra liv.

About Sten

Check Also

Beslut om karantän för inresande till New York

USATT-Reuters Personer från virushärjade stater i USA ska från och med torsdag sitta två veckor …