Home / Ekonomi / Ekonomi, affärer och finans / Gotland hoppas på turister – skickar hem sjuka
Så här långt har uteserveringarna i Visby varit relativt tomma.

Gotland hoppas på turister – skickar hem sjuka

TurismTT

Gotlands näringsliv drar en lättnadens suck efter regeringens besked om inrikes resor. Men sjukvården oroas för vad konsekvenserna kan bli.

Gotland har runt 60 000 året runt-boende, men befolkningen dubblas under sommarmånaderna. En vanlig sommar är det inte tal om i år, men när det nu släppts på reserestriktionerna kan företagen hoppas på intäkter i sommar.

Det känns otroligt bra att få ett besked, så att vi kan börja jobba efter det. Det känns jättepositivt och lovande, säger Björn Wallenström, vd för Gotlands cykeluthyrning.

Normalt sätt omsätter bolaget knappt sju miljoner om året, och hittills har omsättningen rasat med 98 procent.

Men i och med dagens besked hoppas Wallenström på att siffrorna kan se betydligt bättre ut.

Nu ser vi att det finns en säsong, och att vi har en extremt bra produkt i det läge vi är i, säger han.

”Ingen vanlig sommar”

Även Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands förenade besöksnäring, är nöjd med nyheten.

Det är ett välkommet besked för näringslivet på Gotland, men vi är också väl insatta i vilket ansvar det kräver av oss. Lättnaderna kommer med ålägganden om att ta ansvar, bland annat genom stort utrymme mellan bord och i köer för att fortsätta hålla avstånd, säger hon.

TT: Hur många turister räknar ni med i sommar?

Vi har förstått sedan en tid tillbaka att detta inte blir en vanlig sommar. Men vi hoppas att det kan komma i gång i juli och augusti, och kanske även i september. Vi kanske kommer upp i 50-70 procent mot normalt under de här månaderna.

Ansträngt läge

Vårdförbundets ordförande på ön, Viktoria Vahlgren, säger att hon litar på myndighetens analyser.

Vi får ha tilltro till det som sägs om att det blir begränsningar ifall fallen ökar. Jag hoppas att det finns en bra och tydlig plan för vad som händer om smittan sprids på Gotland, och att man då snabbt sätter in åtgärder.

TT: Hur påverkar nyheten era medlemmar?

Det är alltid ett ansträngt läge på sommaren. Det är klart att det blir en annorlunda sommar i år, och kanske även jobbig och svår för våra medlemmar.

Vid 16.30 ska Region Gotland hålla en pressträff där bland annat smittskyddsläkare och sjukvårdsdirektör ska delta. På tisdagen skickade regionen ut ett pressmeddelande där man skriver att besökare som tillhör andra regioner och behöver sjukhusvård ”i stor utsträckning kommer att transporteras till sitt hemsjukhus.”

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …