Home / Utrikes / Europa / Steg mot gratis tågluff för 18-åringar
EU ska testa att dela ut gratis Interrail-kort till 18-åringar. Arkivbild.

Steg mot gratis tågluff för 18-åringar

EuropaTT

I år kan utvalda 18-åringar i Europa få tågluffa gratis. Exakt hur det ska gå till är inte klart, men EU:s medlemsländer och EU-parlamentet har åtminstone enats om att avsätta 12 miljoner euro, motsvarande runt 118 miljoner kronor, till ett försöksprojekt i årets EU-budget.

Initiativtagaren Manfred Weber, tysk kristdemokratisk EU-parlamentariker, har tidigare sagt att syftet är att de unga ska få ”upptäcka Europas skönhet och mångfald under tre veckor”. Han ville ge alla 18-åringar i unionen ett gratis interrail-kort, men det förslaget har mötts av protester eftersom det skulle bli väldigt dyrt att genomföra.

Det är många frågor kvar som måste lösas, bland annat hur många 18-åringar som ska omfattas, hur de ska väljas ut och vad korten ska täcka.

Tanken är att försöksprojektet även ska pågå under 2019 och 2020.

EU-parlamentet har flera gånger uppmanat EU-kommissionen att lägga fram ett lagförslag om gratis interrail-kort för 18-åringar, men hittills har inget förslag lagts fram. Kommissionen funderar nu på hur man ska gå vidare och utlovar mer detaljer senast i slutet av mars.

About Sten

Check Also

Rimfrosteffekt: Kriminella lever på besparingar

BrottTT 117 personer har häktats och 396 vapen, drygt 13 kilo ecstasy och 32 exklusiva …