Grekland kan uteslutas ur Schengen på grund av flyktingar

Det är under ett informellt ministermöte i Amsterdam som flera ministrar stöttat ett förslag om att Grekland ska uteslutas ur tullsamarbetet Schengen.

På ministermötet mellan EU:s inrikes- och justitieministrar har krav framförts på att Grekland ska få konsekvenser för att de inte lyckas hålla sina gränser stängda för flyktingar. En av de tänkta konsekvenserna är att stänga gränsren mellan Grekland och övriga EU.

– Om man inte lever upp till de förpliktelser man har enligt Schengensystemet måste det få någon form av konsekvenser, sade inrikesminister Anders Ygeman till TT, rapporterar Sydsvenskan.

Förslaget skulle innebära att Schengens yttre gränser skulle förflyttas norrut till Balkan. Samtidigt lyfts förslag om att EU:s gränspolis Frontex ska kunna gå in i medlemsländer utan landets tillåtelse.

– Jag tror att det kommer att vara nödvändigt… Exakt hur det kommer att gå till är nog för tidigt att säga, för det finns olika viljor i olika medlemsstater, men jag är beredd att låta ett framtida Frontex gå in mot en medlemsstats vilja, säger Ygeman till TT.

Ygemans stöd för förslaget innebär en helomvändning för regeringen som senast i december var kritiska mot förslaget.

Redaktionen
Foto: Bill Nilsson/Regeringskansliet
Externa länkar:
Så vill EU täta gränsen till Europa
Ygeman svänger om Frontex

About Sten

Check Also

Storbrand härjar i flismassor i Tyresö

OlyckorTT Det brinner kraftigt i ett över 4 000 kvadratmeter stort område i Skrubba i Tyresö, …