Det grekiska parlamentet inför omröstningen.

Grekland säger ja till namnbyte

GreklandTT-Reuters

Det grekiska parlamentet har röstat ja till att Makedonien tar namnet Nordmakedonien.

Omröstningen sätter punkt för ett storpolitiskt namnbråk som pågått i nästan 30 år.

För många greker syftar namnet Makedonien på ett historiskt område i norra Grekland som kopplas till Alexander den stores erövringar. När landet som i dag heter Makedonien blev självständigt från Jugoslavien 1991 vägrade Grekland att erkänna det med hänvisning till att namnet tillhör det grekiska kulturarvet.

Bråket har pågått sedan dess. Ett av Makedoniens främsta utrikespolitiska mål är medlemskap i EU och försvarsalliansen Nato, vilket EU- och Natomedlemmen Grekland satt stopp för. Efter många FN-ledda samtalsrundor enades dock länderna förra året om att begrava stridsyxan och om att Makedonien ska byta namn till Nordmakedonien.

Parlamentet i Makedoniens huvudstad Skopje har tidigare sagt ja till överenskommelsen. Parlamentet i Aten har varit splittrat kring det så kallade Prespes-avtalet som premiärminister Alexis Tsipras har förhandlat fram med sin makedonske motpart Zoran Zaev.

Det har bland annat funnits en oro över att Madekonien/Nordmakedonien ska kräva landområden i norra Grekland, vilket viftades bort av den grekiske utrikesministern Nikos Kotzias under torsdagens debatt:

Är ni rädda för en stat som inte ens har två procent av vår militära kapacitet eller ens sex procent av vår ekonomi?

About Sten

Check Also

Grekiskt flyktingläger i lågor

GreklandTT-AFP Greklands största flyktingläger Moria, på Lesbos, har delvis evakuerats till följd av en större …