Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Guaidó: Allt ska göras för att få bort Maduro
Juan Guaidó (till vänster) tog sig till Colombia i helgen. Här talar han på lördagen, med Colombias president Iván Duque vid sin sida, framför de lager i Cúcuta, Colombia, som inrymmer mat och mediciner som man försöker föra in i Venezuela.

Guaidó: Allt ska göras för att få bort Maduro

VenezuelaTT-AFP-Reuters

Försök att föra in humanitärt bistånd i Venezuela från grannländerna Colombia och Brasilien har urartat. Minst två personer uppges ha dödats och omkring 300 skadats.

Oppositionsledaren Juan Guaidó uppmanar det internationella samfundet att göra allt för att få bort president Nicolás Maduro.

Venezuelansk militär avfyrade skott mot människor och lastbilar sattes i brand när humanitärt bistånd skulle in i Venezuela från grannländerna Colombia och Brasilien på lördagen. Vid gränsen mot Brasilien uppges flera personer ha dödats och minst två lastbilar började brinna vid gränsen mot Colombia. Flera hundra personer har också skadats vid gränsen.

Minst två lastbilar återvände till lagerlokalerna i Cúcuta i Colombia, utan att ha lyckats leverera mat och medicin.

Hoppat av

Ett fartyg med förnödenheter på väg från Puerto Rico mot Venezuela uppges ha beskjutits av venezuelansk militär.

Flera ur Venezuelas nationalgarde har hoppat av till Colombia under tumultet. Enligt colombianska myndigheter hade minst 60 soldater lämnat ”Maduros diktatur” på lördagen.

Biståndet, varav mycket kommer från USA, har hamnat i centrum för konflikten mellan den styrande presidenten Nicolás Maduro och oppositionsledaren Juan Guaidó, som för en månad sedan utropade sig till interimspresident. Guaidó menar att fjolårets presidentval inte gick rätt till och att landet saknade rättmätig ledare.

Till Bogotá

USA:s utrikesminister Mike Pompeo skriver på Twitter att ”USA fördömer attacker mot civila utförda av Maduros ’skurkar'”. Han säger även att USA kommer att agera.

Juan Guaidó har i helgen tagit sig ut ur Venezuela med hjälp av oppositionsvänliga soldater. Han meddelar att han kommer att vara på plats i Colombias huvudstad Bogotá vid måndagens möte med den så kallade Limagruppen, som består av Kanada och latinamerikanska länder. Det uppges även att han kommer att träffa USA:s vicepresident Mike Pence i samband med Limamötet.

Guaidó sade på lördag att det internationella samfundet bör göra vad som krävs för att få bort Maduro, som en reaktion på användandet av militära styrkor för att hindra humanitärt bistånd från att komma in i landet.

”Dagens händelser tvingar mig att fatta ett beslut: Att formellt föreslå för det internationella samfundet att vi måste överväga alla alternativ för att befria detta land som kämpar och som kommer att fortsätta att kämpa”, skriver han på Twitter.

About Sten

Check Also

FN: Utkast till eldupphör i Libyen

LibyenTT-AFP De stridande parterna i inbördeskrigets Libyen har enats om ett utkast för en uppgörelse …