Ett exempel på en av de medaljer som delas ut. Arkivbild.

GW och Robyn får medalj av kungen

KungligtTT

Politiker, artister och författare finns bland dem som får Konungens medalj.

Jag blev naturligtvis glad och mycket hedrad, säger Leif GW Persson, en av de som tilldelats medaljen.

Vad har tidigare justitieminister Beatrice Ask, kriminologen Leif GW Persson och artisten Robyn gemensamt? De tilldelas alla tre Konungens medalj. Två gånger om året delar kung Carl XVI Gustaf ut medaljer till personer i Sverige som har gjort särskilda förtjänster.

Medaljen, som tidigare kallades för Hovmedaljen, började delas ut på 1800-talet och personer som sångaren Marie Fredriksson, skådespelaren Suzanne Reuter och fotbollstränaren Sven-Göran Eriksson är bara några som tidigare tilldelats medaljen.

Generellt kan man säga att det här är medaljer som kungen utser där de tilldelade har gjort förtjänstfulla insatser för Sverige i olika delar av samhället, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Kriminologen Leif GW Persson, som tilldelas Konungens medalj den ”12:e storleken i högblått band” blev glad när han fick beskedet från hovet.

Det är mycket hedrande, men jag kommer inte få den förrän i höst, säger han till TT.

Trots att medaljerna offentliggörs på nationaldagen så förhindrar coronapandemin själva utdelningen som får senareläggas.

TT: Har du firat utmärkelsen?

Nej, jag har inte sagt det till så många ännu, säger Leif GW Persson.

Och det är inte bara tidigare ministrar, kriminologer och sångare som får medaljen. Totalt har 31 personer som arbetar inom olika områden tilldelats en medalj av kungen denna omgång.

About Sten

Check Also

Inga lättnader – men undantag för restauranger

PolitikTT Gränsen på 50 personer ligger fast, men restauranger får undantag vid musikevenemang, säger inrikesminister …