Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Gynuppgifter delades på Instagram: ”Blir arg”
Skånes universitetssjukhus överväger säkerhetsåtgärder efter att en anställd misstänks ha tagit fram 63 kvinnors journaler.

Gynuppgifter delades på Instagram: ”Blir arg”

BrottTT

En man som varit anställd på en vårdinrättning i Region Skåne misstänks för 63 fall av dataintrång. Vissa har handlat om kvinnliga gynjournaler som har lagts ut på Instagram.

Skånes universitetssjukhus tar misstankarna på stort allvar och utesluter inte säkerhetsåtgärder.

Mannen greps den 29 januari och omhäktades på torsdagen misstänkt för bland annat grovt dataintrång, grovt olaga integritetsintrång och brott mot tystnadsplikten.

Under fyra dagar i början av januari misstänks undersköterskan för att ha sökt på 63 patienters journaler, många av dem tillhörande kvinnor på gynekologimottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Utifrån det ska han ha publicerat känsligt material på Instagram.

Enligt källor till Aftonbladet ska det i flera fall finnas släktband mellan mannen och de drabbade. Åklagaren Lisa Åberg vill inte kommentera motivet, men bekräftar för tidningen att det finns ett samband mellan offren.

Chefen: ”Blir arg och förbannad”

Det är okänt hur länge mannen varit anställd, men all vårdpersonal måste skriva under ett avtal för sekretess och tystnadsplikt innan de inleder sin anställning.

Vi ser allvarligt på alla misstankar där man har brutit mot det avtalet, säger Jessica Wixell Callmer, tillförordnad verksamhetschef på kvinnosjukvården i Malmö och Lund.

Hon säger att det har förekommit fall av dataintrång på sjukhuset tidigare, men sällan i den omfattning som mannen nu misstänks för.

Jag blir så klart både arg och förbannad att man inte har följt det man har sagt och att man utsätter andra för lidande. Man ska kunna söka vård på ett skyddat sätt.

Stickprov en gång i månaden

Sjukhuset genomför stickprovskontroller en gång i månaden för att hitta eventuella obehöriga intrång bland journalerna. Men det som inte råkar bli slumpmässigt utvalt då riskerar att aldrig upptäckas.

Det är svårt att skydda sig mot. Vi har 120 000 besök per år på området, det går inte att kolla alla, säger Wixell Callmer.

TT: Kan man inte göra det omöjligt för anställda att göra slagningar de inte är behöriga till?

Det är en ren teknisk fråga om det är möjligt, det kanske är något man bör titta på.

Rättad: I en tidigare version förekom fel uppgifter om de drabbades kön.

About Sten

Check Also

Man misstänkt för sexualbrott mot barn

BrottTT En man har under fredagen häktats misstänkt för sexualbrott mot barn. Mannen har jobbat …