Halkan har ställt till det i trafiken under lördagen. Arkivbild.

Halkan överraskade många – flera olyckor

OlyckorTT

Vinterväglag innebar halka – något som flera trafikanter fick uppleva under lördagsmorgonen.

Det kom nog som en överraskning för många, säger Evelina Olsson vid polisen i region Syd.

I norra Sverige anlände vintern för flera veckor sedan. Men i de mellersta och södra delarna av landet är det först i veckan som den kalla årstiden gjort sig påmind på riktigt – för vissa på ett mer dramatiskt sätt. Hala vägar orsakade nämligen en mängd olyckor under lördagsmorgonen på landets vägar.

I Skåne har polisen fått rapporter om totalt 15 olyckor från midnatt fram till klockan nio på morgonen.

Det har varit främst i nordvästra Skåne med alltifrån personbilar, lastbilar och olyckor med taxi, säger Evelina Olsson, presstalesperson för polisen i region Syd.

”Hade änglavakt”

Bilar har voltat, kört in i mitträcket eller helt enkelt åkt av vägen. Vid ett tillfälle, strax efter klockan ett i natt, krockade en personbil med ett annat fordon som redan varit med om en olycka strax norr om Råå. Bilen klämdes fast och föraren kunde först efter drygt en timme klippas loss.

Det gick trots allt bra, man hade änglavakt, säger Evelina Olsson.

De patruller som jag har haft kontakt med har rapporterat att det har varit riktigt halt. Flera blev nog tagna på sängen.

Buss åkte av

Även längre norrut har halkan ställt till det i trafiken. Exempelvis åkte en buss med totalt 12 passagerare av E4 strax norr om Gävle. Fem ungdomar som tillhör ett idrottslag från Stockholm fördes till sjukhus utan några allvarliga skador.

Halkan kan vara förrädisk, men det finns flera sätt att undvika att bli överraskad, säger Evelina Olsson.

Håll avståndet för att undvika olyckor. Sedan ska man vara extra uppmärksam på vägar som går över broar eller vid avfarter, och i synnerhet på morgonen då kylan kan ligga kvar lite längre. Och självklart: ha vinterdäck för guds skull!

About Sten

Check Also

Qantas säger upp 6 000 anställda

EkonomiTT Det australiska flygbolaget Qantas ser ingen ljusning i sikte på den ekonomiska krisen, till …