Home / zed / Österrike / Hansdotter tar upp kampen med Shiffrin
Frida Hansdotter med sitt VM-brons från St Moritz i våras. Nu siktar hon på ytterligare en medalj, i OS i februari.

Hansdotter tar upp kampen med Shiffrin

AlpintTT

Förra alpinsäsongen var Mikaela Shiffrin överlägsen i backarna.

Men Frida Hansdotter är redo att ta upp kampen med amerikanskan den kommande OS-säsongen.

Jag tycker att vi är några som närmat sig henne, säger Hansdotter.

På lördag startar världscupen med den sedvanliga storslalomtävlingen på glaciären ovanför Sölden i Österrike. Sedan är det full fart med sikte på OS i Pyeongchang i februari.

Det ska bli superkul med OS, det känns galet att det redan gått fyra år sedan Sotji. Jag är väldigt taggad, det ska bli superroligt, säger Hansdotter.

31-åringen har tagit medalj i de tre senaste VM-tävlingarna i slalom, men saknar OS-medaljer. Närmast var hon i Sotji då hon kom femma.

Målet är självklart att komma hem från OS med en medalj runt halsen, säger hon.

Få känsla för OS-snön

I våras var hon i tävlingsbacken i Sydkorea och körde friåkning och fick då lite känsla för själva backen.

Men vi var där lite senare på året än då OS ska gå så man vet inte riktigt hur snön kommer att vara. Därför är det bra att vi kommer att åka över lite tidigare för att hinna träna på snön före första tävlingen, så man känner sig säker på materialet och vet vad man ska välja. Det är en bra plan, för vi hinner då också komma in i tidsrytmen.

Det är drygt två veckor till slalompremiären (i finländska Levi), men Hansdotter känner sig redan redo i sin paradgren.

Jag har haft en bra försäsong och tycker att jag ligger rätt bra i fas. Jag har testat lite nytt material, men jag har en bra grund att stå på, de skidor och pjäxor som jag hade förra året vet jag funkar. Då är det lätt att känna om jag ska gå vidare med ett nytt material, eller välja något annat. Jag har inte bestämt mig för att byta till någon ny modell, utan testar vidare och har inte stängt några dörrar.

Snabbast i Flachau

Hansdotter vann slalomcupen förrförra säsongen, då den amerikanska stjärnan Mikaela Shiffrin var skadad under en stor del av säsongen. Den senaste vintern sopade Shiffrin, 22, rent och vann världscupen totalt, i slalom och kom tvåa i storslalomcupen. Hansdotter slutade fyra i slalomcupen.

Shiffrin är en otrolig talang, hon är så ung och har vunnit så mycket. Samtidigt tycker jag att några av oss – jag, Veronika Velez-Zuzulova och Wendy Holdener – närmade oss henne förra säsongen. När jag fick till mitt bästa åk i Flachau, då visade jag att jag är en av de snabbaste, säger Hansdotter om senaste säsongens slalomseger.

”Tävlingarna roligast”

Redan under förra säsongen kom Hansdotter på hur hon skulle ändra sin körstil för att åka lika snabbt som Shiffrin – att anamma amerikanskan och åka lite rundare svängar.

Jag är nog den som går tuffast linje. Men jag tror att man tjänar lite på att gå lite längre väg (runt käppen) och gå lite renare. Det har jag lagt krut på i träningen, att fortfarande ta en tuff linje men att ändå åka renare så jag inte ställer ut baken och så, säger hon.

Hon är lite osäker på storslalomformen, men ser fram emot att köra premiärtävlingen på lördag.

Det är ju tävlingarna som är det roligaste, menar hon.

About Sten

Check Also

Stort tryck på golfbanorna: ”Som ett kosläpp”

CoronavirusetTT Social distansering kombinerat med idrott kan vara knepigt. Men golfen är coronakompatibel. När golfbanor …