Armenisk beskjutning mot azeriska stridsvagnar. Bilden är från en film distribuerad av Armeniens försvarsdepartement.

Hårda strider i krutdurken Nagorno-Karabach

Armenien/AzerbajdzjanTT

Intensiva strider rasar i utbrytarregionen Nagorno-Karabach.

Minst 27 stridande armeniska separatister dödades av azeriska styrkor på måndagen efter två dagars attacker och motanfall.

I skuggorna bakom striderna mellan azeriska och armeniska styrkor finns Ryssland och Turkiet.

Regionen tillhör enligt internationell rätt Azerbajdzjan, men styrs i praktiken av armenier.

Azerbajdzjans försvarsdepartement säger att dess militär ”förstört flera av fiendens artillerienheter med i ett riktat anfall. Azeriska myndigheter uppger dock inte hur många egna soldater som dött i den eskalerande konflikten.

Separatister, med armeniskt stöd, hävdar att man återtagit områden som förlorats i strider.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att närmare ett 70-tal har dödats, varav nio var civila. Bland civila dödsoffer ska fem ha varit medlemmar i samma azeriska familj, medan en kvinna och ett barn har dödats på armenisk sida.

Brinnande stridsfordon

Filminspelningar visar hur stridsfordon träffas i vad som troligen är granatattacker och artilleribeskjutning, stridsvagnar sprängs eller brinner på de stora, karga slätter som landet delvis består av. Men dokumentationen är en del av propagandakriget, och få oberoende observatörer finns i regionen.

Både Azerbajdzjan och Armenien mobiliserar och har infört krigslagar i vissa områden, rapporterar BBC.

De senaste dygnens eskalering kommer sedan både Turkiet och Ryssland höjt tonläget något om området. Ankara har officiellt meddelat att man stöttar Azerbajdzjan, medan Moskva backar Armenien.

I ett laddat uttalande på måndagseftermiddagen sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Armenien skulle dra tillbaka sina styrkor, och upphöra med ”ockupationen” av regionen.

Ryssland i sin tur kräver förhandlingar och den ryska regeringen uppmanar de två stridande parterna att genast upphöra med all militär aktivitet.

Kreml följer situationen noggrant, enligt talespersonen Dmitrij Peskov, som säger att Ryssland vill se en diplomatisk lösning på konflikten, snarare än en militär.

Sovjetunionens fall

Relationerna mellan länderna har varit ansträngda sedan de blev självständiga i samband med Sovjetunionens fall, även om regionen varit en potentiell krutdurk redan tidigare. Nagorno-Karabach var inklämd mellan olika folkgrupper i det forna Sovjetunionen och har länge varit en av världens farligaste ”vilande konflikter”, skriver BBC.

Under åren runt 1990 utkämpades ett krig och efter ett eldupphör 1994 har armeniskstödda separatister i praktiken haft kontroll över området. Frankrike, Ryssland och USA inrättade den så kallade ”Minsk-gruppen” och försökte medla i konflikten, men de senaste samtalen kollapsade 2010.

About Sten

Check Also

Tiotusentals släpps från IS-läger

SyrienTT 25 000 syrier kommer att släppas från al-Hol-lägret i Syrien, rapporterar Sveriges Radio. Omkring 70 000 …