Home / zed / Österrike / Härdsmälta i österrikisk valkampanj
SPÖ:s partiledare och Österrikes förbundskansler Christian Kern har det motigt just nu. Arkivbild.

Härdsmälta i österrikisk valkampanj

ÖsterrikeTT

Fejkade Facebookgrupper med syfte att smutskasta konkurrenten.

En läckt analys som beskriver den sittande förbundskanslern som ”en prinsessa”.

Socialdemokraternas valkampanj i Österrike liknas vid en härdsmälta – med mindre än två veckor kvar till nyval.

Det här är slutet för Christian Kern, säger Birgit Sauer, professor i statsvetenskap vid Wiens universitet, om landets förbundskansler och socialdemokraterna SPÖ:s partiledare.

Partiets valkampanj har kantats av misstag sedan nyval utlöstes i våras, då koalitionen mellan socialdemokraterna och de konservativa i ÖVP kraschade. I lördags gjorde tidningen Die Presse ett avslöjande som innebär ytterligare ett hårt slag mot partiets chanser i valet den 15 oktober.

Det visade sig att en tidigare rådgivare till partiet, Tal Silberstein, ligger bakom två falska Facebook-konton, som haft till syfte att misskreditera ÖVP:s partiledare Sebastian Kurz. På det ena kontot har det förekommit både rasistiska och antisemitiska inlägg. Socialdemokraternas kampanjchef hävdar att han inget vetat om detta, men avgick ändå i lördags kväll.

”Fåfäng” kansler?

SPÖ klippte banden med rådgivaren redan i somras då denne i greps i Israel misstänkt för penningtvätt – också det en kris för partiet. Men aktiviteten på kontona har fortsatt ända fram tills förra veckan. På tisdagen stängdes en medarbetare inom SPÖ av, som misstänks ha tagit över arbetet efter Silberstein, skriver Die Presse. En fråga som ännu är obesvarad är dock vem som bekostat detta.

SPÖ har också tidigare i höstas anklagats för smutsigt kampanjande, efter att filmklipp med syfte att svärta ned Sebastian Kurz avslöjats. Även dessa har koppling till rådgivaren. Partiet hävdar att dessa inte skulle bli offentliga utan ”bara” visas för fokusgrupper, skriver nyhetsbyrån APA.

Som om det inte vore nog med bekymmer för Kern och hans socialdemokrater läckte nyligen en intern analys där Kern beskrivs som ytterst fåfäng, kallas ”en prinsessa”, och sägs inte klara av vare sig motgångar eller kritik.

Makten lockar

Den här historien symboliserar hela valkampanjen, anser Birgit Sauer. Själva innehållet i politiken är underordnat kampen mellan partiledarna.

De använder de här valen strategiskt, i stället för att tänka på vad landet behöver, vilken politik som krävs. De klamrar sig fast vid makten och är rädda för att föra ny politik, speciellt på det sociala området men också när det gäller integrationen, säger hon.

Och SPÖ:s partiledare är den som hittills ser ut att ha tagit mest skada av detta.

Det framstår som att Kern inte kan hantera ledarskap. Han kan inte leda sitt parti, så hur ska han kunna leda landet? Han är väldigt skadad. Om det inte dyker upp någon annan politisk skandal, förstås, säger Birgit Sauer.

About Sten

Check Also

Facebook-anställda kräver moderering av Trump

USATT Militären står redo att sättas in och ”när plundrandet börjar, börjar skjutandet”. Inlägget från …